Redacció
El festival La Nuu celebrarà la seva desena edició de l’1 al 31 d’octubre amb la fotografia d’autor, de gran format i a peu de carrer com a segells distintius. Enguany, el certamen mostrarà l’obra de dotze fotògrafs i fotògrafes, i referma la seva vocació internacional, amb la presència de prestigiosos autors d’arreu del món.
Les principals activitats de La Nuu 2024 tindran lloc del 4 al 6 d’octubre a la plaça del Celler, dins del cap de setmana que es coneix com a FOCUS, dedicat a una gran diversitat de propostes vinculades a la imatge i el pensament. El festival també acollirà la Fira Internacional del Fotollibre Thousandfold Photobook Fair, liderada per Calin Kruse, que enguany compta amb el suport de més editorials europees i nacionals.
El diumenge 6 d’octubre, el fotògraf Teo Vázquez tornarà a participar en el festival amb una acció performativa d’art urbà contextual basada en la fotografia i la intervenció de l’espai, que permetrà al públic veure en directe el procés de creació dels seus murals de gran format. Com a punt final a aquesta emblemàtica edició, la plaça de Salvador Allende acollirà el 26 d’octubre la projecció dels treballs del concurs internacional de fotografia en format audiovisual SCREEN.
Organitzat per l’associació cultural Ull x Ull amb el suport de l’Ajuntament de Rubí, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, el festival s’articula enguany sota el leitmotiv Atles, el pes de les imatges, en homenatge a l’obra colossal Atles Mnenosyne que l’historiador de l’art Aby Warburg (1866-1929) va iniciar el 1924 i va deixar inacabada. En ella proposa un mètode iconogràfic propi que ha esdevingut un llegat intel·lectual imprescindible per a la fotografia contemporània.
Com és habitual, el festival oferirà cada dissabte del mes d’octubre visita guiada d’11 a 13 h.
Homenatge a Roset i Marroyo
La desena edició de La Nuu retrà homenatge a dos grans fotògrafs rubinencs que es van connectar durant la dècada dels seixanta amb la modernitat europea i també van plantar les llavors del festival de fotografia: Ignasi Marroyo i Josep Maria Roset.
A la plaça de la Nova Estació, es podrà visitar l’exposicióÀlbum d’Ignasi Marroyo (Madrid, 1928 – Rubí, 2017), comissariada per Natasha Christia. Autor d’un fons fotogràfic únic produït al llarg de cinquanta anys i emmarcat en la Nova Avantguarda Catalana, que es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya, Marroyo és també un dels fundadors del grup El Mussol, on va destacar el fotògraf Joan Colom.
La mateixa plaça també acollirà la mostra El desfici de mirar de Josep Maria Roset (1932, Rubí – 2020, Rubí), comissariada per Laura Terré, que ens acosta part del seu llegat; un document gràfic extraordinari de la transició al Vallès i una de les col·leccions més completes de temàtica social de la fotografia catalana, amb gairebé tres-cents cinquanta mil negatius. Gràcies a les seves obres i al grup fotogràfic El Gra que tots dos fotògrafs rubinencs van impulsar, va créixer l’interès per la fotografia a Rubí, que encara avui perdura. Les comissàries participaran en una xerrada sobre els dos fotògrafs el dissabte 5 d’octubre.
Una altra autora que en la dècada dels 60 va redefinir el concepte del fet artístic i va reflexionar sobre els límits de la fotografia, Fina Miralles (Sabadell, 1950), també participarà enguany a La Nuu amb la mostra Fotoaccions, una estructura amb seqüències d’imatges que relacionen el cos amb elements naturals i que es podrà veure igualment a la plaça de la Nova Estació. La seva producció, una les més significatives en l’àmbit català, adscrita a l’art conceptual, el Land Art i el feminisme, desborda les etiquetes.
Dotze autors, dotze mirades
A més de Roset, Marroyo i Miralles, els altres fotògrafs que tenen presència en aquesta 10a edició de La Nuu són l’argentina Maria Riot, activista pels drets de les treballadores sexuals, (pl. Anselm Clavé-Archivo puta); la grega Maria Mavropoulou (pl. Guardiet- Devoradors d’imatges); l’italiana Laura Rodari (Pich Aguilera- La línia gris) i la canadenca Michelle Bui (Celler- Afinitats poroses).
També exposaran el francès Patrick Taberna (pl. Salvador Allende- Al llarg dels dies); el belga establert a Austràlia Wouter Van de Voorde (Joaquim Blume- Núcleo), la barcelonina Alba Serra (c. Joaquim Blume- Manual de gestos russos) i la belga amb orígens marroquins Naïma El Kadi (Biblioteca Municipal- La meva olivera, Memouna). A més, la façana de l’Antiga Estació acollirà la instal·lació Memòria del color que reflexiona sobre la reproductibilitat tècnica de les imatges, a partir de les investigacions del fotógraf i químic rus Sergey Prokudin-Gorsky. Del resultat de les seves investigacions van sorgir les primeres patents de pel·lícules positives en colors i de projecció de pel·lícules amb moviment.
Activitats
DIVENDRES, 4 D’OCTUBRE: INAUGURACIÓ / Pl. Celler
20.30-21.30 h: Projecció fotogràfica, performance i conversa amb Mariela Sancari
21.30-22.15 h: Actuació de Liant la Troca
22.15-24 h: DJ ACME + gastronomia de Lo Salat
DISSABTE, 5 D’OCTUBRE: JORNADES FOCUS / Pl. Celler
Fira Internacional del Fotollibre “Thousandfold Photobook Fair”
17-18 h: Laura Terré i Natasha Christia: Els fotògrafs de Rubí. Presentació i col·loqui
18-19 h: Maia Creus i Carles Mercader: Fotoaccions. Presentació i col·loqui
19-20 h: Iván de la Nuez i Carles Mercader: Fotocapitalisme i dictadura de les imatges. Presentació i col·loqui
20-21 h: Maria Riot i Kali Sudhra: Les imatges prohibides. Presentació i col·loqui
21-21.30 h: Performació sonora: actuació de Victor Baladoch
22-23.30 h: Dinamització musical amb el grup Los Mocasines + DJ ACME + gastronomia de Lo Salat
DIUMENGE, 6 D’OCTUBRE: JORNADES FOCUS / Pl. Celler
Fira Internacional del Fotollibre “Thousandfold Photobook Fair”
11-14 h: Visionat de porfolis CLOSER (amb Albert Gusi, David Molina, Anna Llopis, Natasha Christia i Calin Kruse com a visionadors)
11-13.30 h: Activitats fotogràfiques infantils de la mà del Grup Fotogràfic El Gra, taller de post-synth amb Mutan Monkey
12-15 h: Vermut i DJ
Intervenció de Teo Vázquez en directe a la pl. Celler
DISSABTE, 19 D’OCTUBRE / El Celler
10-20 h: Taller amb el Col·lectiu Negra Mosca Pot una imatge plorar per una anterior?
DISSABTE, 26 D’OCTUBRE / Pl. Salvador Allende.
20-21 h: SCREEN. Concurs internacional de fotografia en format audiovisual. Nit Screen i lliurament de premi, amb el jurat format per Pucho (Juan Pedro Martín, vocalista de Vetusta Morla), la curadora Natasha Christia i la fotògrafa i editora Emilie Hallard.
21.30-23 h: Cloenda amb The Killing Hits
DISSABTES 5, 12, 19 I 26 D’OCTUBRE
11-13 h: Visita guiada a La Nuu
NOTÍCIES RECENTS