La font de Can Moritz ha estat objecte d’un estudi cientìfic impulsat per ISGlobal i la UAB. / Ajuntament-Localpres
La font de Can Moritz i el seu entorn tornen a estar a disposició de la ciutadania després que l’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i del màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), n’hagi impulsat la seva recuperació. La restauració de l’espai que envolta la font és un exemple d’implicació d’una comunitat local en la recuperació d’un entorn amb múltiples valors.
El 2017, ISGlobal, un dels centres d’investigació que integren el projecte internacional d’investigació BlueHealth, va escollir la font de Can Moritz per avaluar l’impacte que certes intervencions en els denominats espais blaus (rius, llacs, mars, fonts, etc.) tenen sobre la salut i el benestar de les persones. Ara, el treball A Transdisciplinary Approach to Recovering Natural and Cultural Landscape and Place Identification: A Case Study of Can Moritz Spring (Rubí, Spain), que compta amb la rubinenca Mireia Gascón com a una de les seves autores principals, s’ha publicat a l’International Journal of Environmental Research and Public Health.
L’estudi conclou que la manca de consciència dels habitants de la zona sobre l’existència de la font era un obstacle perquè la comunitat pogués valorar el seu potencial i el del paisatge adjacent com un factor de millora per la salut i el benestar. El procés va ser molt participatiu, amb la realització d’enquestes sobre la percepció de la comunitat, el sentit de pertinença i l’ús de l’espai abans i després de planificar i implementar la intervenció. A partir d’aquí, el procés de treball sobre aquest element singular i característic de l’entorn, la planificació de les zones d’intervenció, la millora de la qualitat paisatgística i la proposta d’intervenció estratègica van permetre recuperar un espai que enriqueix la comunitat i la ciutat.
L’actuació posa de relleu la importància dels espais verds relacionats amb cursos d’aigua i fonts ─coneguts com a espais blau-verds─ com a punts de trobada social. Aquest ús tradicional dels espais pel lleure col·lectiu ha caigut en l’oblit en molts casos. La intervenció integral a la font de Can Moritz recupera aquesta oportunitat per a la socialització lligada amb la natura, amb una fórmula de promoció del benestar i la salut de màxima coherència amb els objectius de desenvolupament sostenible.
Una peça de gran valor patrimonial
La font de Can Moritz, situada al torrent de Can Matarí, a Castellnou, té un especial interès arquitectònic i patrimonial. Va ser construïda l’any 1922 per la família de Louis Moritz, fundador de l’empresa de cerveses Moritz, que disposava d’una casa d’estiueig a la zona. Amb el pas del temps, la construcció havia quedat amagada sota la vegetació del torrent de Can Matarí.
Va ser arran d’uns treballs de neteja de boscos, duts a terme entre finals de 2014 i 2015, que la font va quedar al descobert. Va ser aleshores quan es va decidir intervenir en aquest espai. L’actuació va ser possible gràcies a la col·laboració del veïnat, d’entitats com Rubí d’Arrel i de la participació de l’Ajuntament de Rubí.
El consistori va arranjar el talús del costat de la font, va crear una passera, va reparar el conducte per on passa l’aigua i va restaurar el brollador. Per la seva banda, el projecte BlueHealth es va centrar en l’entorn de la font. Concretament, van dissenyar l’adequació de l’esplanada, ja que aquesta va ser una de les zones pitjor qualificades pel veïnat durant el procés de participació. Com que l’element principal del projecte BlueHealth és l’aigua, es va dur a terme una intervenció amb materials naturals existents a la zona. Així, van dissenyar un ‘camí de bombolles blaves’ que uneix la zona d’estacionament davant de l’esplanada amb la zona on l’Ajuntament va ubicar la passera d’accés a la font. També es van plantar ametllers i altres espècies locals, com ara pins i alzines, entre d’altres. La intervenció també va incloure la col·locació d’una tanca per limitar l’accés dels vehicles motoritzats a la zona i la instal·lació de dues taules de pícnic i papereres. L’Ajuntament realitza el manteniment de l’entorn de la font amb personal de la Font del Ferro.
La font de Can Moritz és un dels punts d’interès a la Xarxa d’itineraris naturals impulsada per Rubí d’Arrel i el Centre Excursionista de Rubí (CER) en col·laboració amb l’Ajuntament.