Redacció
El col·lectiu de tècnics ‘La Riera que Volem’ ha manifestat la seva preocupació pels efectes que els futurs episodis de DANA podrien tenir a Rubí. Després de l’impacte recent de les pluges torrencials a València, els tècnics han analitzat les similituds entre les dues zones i proposen una sèrie de mesures preventives a implementar per a minimitzar els riscos.
Segons ‘La Riera que volem’, hi ha diversos motius pels quals consideren que el que ha passat a València podria tenir lloc a Rubí. Entre aquests la probabilitat de superpluja, ja que les característiques pluviomètriques de l’entorn de Rubí són molt similars a les de València, l’augment de la intensitat de les pluges i els antecedents històrics de la rierada del 1962.
També apunten que la riera de Rubí presenta característiques similars al barranc del Poio, el torrent desbordat a València. Amdós cursos estan canalitzats, i el cabal màxim previst a la riera de Rubí (1.800 m³/s) s’assembla molt al que es va registrar a Paiporta (2.000 m³/s).
A més, tant a València com a Rubí, s’han construït edificis i infraestructures a prop de la llera, en zones considerades inundables i assenyalen que, amb els nous pronòstics climàtics, aquests límits d’inundabilitat podrien quedar obsolets. El risc de desbordament, l’increment de les zones inundables i l’impacte en edificis i equipaments són altres dels motius.
Per tot plegat i davant aquests riscos, “La Riera que Volem” recomana a l’Ajuntament de Rubí implementar una sèrie de mesures preventives a curt termini com ara la planificació urbanística sota criteris de precaució. En aquest sentit, proposen suspendre qualsevol nova construcció a menys de 100 metres de la riera fins que no es disposi d’estudis actualitzats sobre els períodes de retorn i límits d’inundabilitat.
També proposen crear zones de protecció natural a les grans àrees properes a la riera i realitzar estudis hidràulics d’escenaris futurs per anticipar-se a possibles riscos.
Altres propostes són posar fila a l’agulla amb el compliment de la normativa obligatòria de protecció civil, tenint en compte que Rubí està considerat un municipi amb un “risc molt alt d’inundació” segons la Generalitat i la creació d’un grup tècnic multidisciplinar d’assessorament tècnic que es reuneixi periòdicament per monitoritzar l’evolució climàtica i el risc d’inundació a la conca de la riera de Rubí.
NOTÍCIES RECENTS