Fa només uns dies, el govern local va fer públic que sol·licitaria 15 milions d’euros al fons europeus Next Generation per tal d’abordar una gran transformació urbanística al voltant de la riera de Rubí, un espai que fa molts anys que està degradat.
L’anunci el va fer l’alcaldessa, Ana M. Martínez, que va concretar que la reforma té previst incloure tot l’espai que hi ha entre la rotonda de la plaça de la Verneda fins a la rotonda de Cova Solera. També va anunciar inversions en diversos equipaments i va projectar el futur ajuntament centralitzat dins del projecte, que el consistori ha batejat com El Balcó de Rubí.
El col·lectiu ciutadà La Riera que volem, que fa mesos que treballa per dignificar l’espai, ha rebut la notícia amb els braços oberts, segons ha expressat en un comunicat: “És la primera vegada en 45 anys de democràcia que es fa públic un projecte de dignificació de la riera de tal magnitud”.
Renaturalització de la llera
En l’avenç que va fer el govern del projecte El Balcó de Rubí, el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, va explicar que està prevista la renaturalització de la llera. Aquest és precisament un dels punts que el col·lectiu vol potenciar i que considera indispensable per afrontar qualsevol millora en l’espai: “És molt important que la transformació de la riera es faci amb la renaturalització de la llera com a eix vertebrador del projecte, sense necessitat de construir nous carrers i d’elements artificials innecessaris”.
També consideren que cal intervenir a les dues bandes del curs fluvial i que no s’ha de descartar la pacificació de la C-1413, que actualment no és una via municipal i sobre la qual l’Ajuntament no pot actuar: “Considerem imprescindible transformar la C-1413 en una via urbana i de passeig que permeti reduir els actuals problemes de contaminació ambiental i acústica”.
D’altra banda, La Riera que volem ha expressat que troben “innecessari i fins i tot perjudicial per al medi ambient” l’allargament del passeig de la Font de la Via fins a Cova Solera, “ja que es destruiria la possibilitat de fer el Parc del Torrent de les Abelles, un dels nous parcs urbans de la ciutat”. Una de les propostes del col·lectiu com a alternativa és construir una vorera elevada damunt del curs fluvial al llarg de l’actual passeig de la Riera.
A banda d’això, també demanen que es consideri en un futur la transformació de l’eix fluvial sencer, fins a Castellbisbal, per tal de connectar amb el municipi veí i amb la conca del Llobregat.