Una trentena de persones van participar en el XIII Curs de Cooperació de Rubí Solidari que es va fer el passat cap de setmana i que portava per títol ‘La salut al món globalitzat. Àfrica’. “La valoració és molt bona, a nivell d’assistència ha estat més o menys com cada any, i els ponents pensem que han estat de gran qualitat”, explica Irene Zarza, de Rubí Solidari.
El curs va servir, entre d’altres qüestions, per analitzar les mancances del continent africà en matèria sanitària i va posar de manifest la manca d\’implicació de la comunitat internacional en els problemes sanitaris de la població africana.
El curs, que va tenir lloc al Rubí+D, va arrencar divendres amb una xerrada a càrrec de Lola López, directora del Centre d’Estudis Africans i Interculturals, que va girar entorn temes com ara la seguretat sanitària i la cooperació en temes de salut.
Pel que fa a dissabte, al matí va haver-hi una xerrada de José Luis de la Flor, investigador del Grup d’Estudis Africans de la Universitat Autònoma de Madrid, i una ponència de Josep Guasch, col·laborador de Farmamundi, que va incloure la projecció d’un documental sobre el negoci de les farmacèutiques i les patents a l’Índia. Ja a la tarda, Abdou Mawa, president de l’Associació Catalana de Residents Senegalesos, i Cristina Álvarez, col·laboradora de Medicus Mundi, van parlar respectivament sobre la salut comunitària al continent africà i sobre la maternitat.
La taula rodona, que va tenir lloc diumenge al matí, va servir per tancar amb la presència de Jordi Calvo, investigador del Centre Delàs, Nicolàs Valle, periodista d’internacional a TV3, i Anna Palou, periodista de Ràdio Rubí. En aquest cas es van tractar qüestions com ara la crisi de l’ebola i el seu tractament als mitjans de comunicació, altres crisis humanitàries i com actuar davant d’un conflicte internacional. Un dels eixos de la taula rodona va ser el debat entorn el paper de les ONGs i els militars en situacions de crisi humanitària. Així es va qüestionar el paper de l\’exèrcit en aquestes crisis humanitàries per la seva vinculació política i als interessos d’Estat i per la falta de formació en l’àmbit assistencial.