Fa dues setmanes que Josep Maria Carreras, propietari de la centenària vinya Cal Patilles -una de les poques que encara queden a Rubí-, demana una solució davant l’entrada, cada 2 o 3 nits, de porcs senglars que no només es mengen el raïm sinó que rosseguen els sarments i fan malbé els ceps, alguns dels quals tenen més de 100 anys. En dues setmanes s’ha fet malbé la meitat del raïm, que fins el setembre encara no es pot collir.
Carreras treballa a la vinya com abans ho havien fet el seu pare, el seu avi, i fins i tot el seu besavi, ja que el celler de Cal Patilles, a Can Ximelis, fa vi des del segle XIX: “Com no trobi una solució, hauré de plegar, no vull estar tot l’any treballant per res, em dedico a la vinya per la satisfacció de portar el celler, no és un negoci, de fet perdo diners, però és una tradició familiar que no vull perdre”. El propietari de la finca, que té 2,8 ha de vinyes, subratlla que aquesta és la primera vegada que es troba en una situació similar perquè “no és terreny de senglars, no n’hi ha hagut mai aquí, llebres, guineus i conills sí, però porcs senglars, mai” i ha descartat col·locar un reixat al perímetre de la finca, de 4 ha, tant pels costos econòmics que suposaria, com pel fet que considera que els camps “no han d’estar tancats” i insisteix en què la solució és moure els senglars a un altre territori ja que la zona de Can Ximelis no és el seu hàbitat natural.
Ja fa dues setmanes que el propietari de la vinya està esperant una solució, però els tràmits burocràtics han alentit el procediment, que normalment és molt més ràpid, i la solució arribarà aquesta setmana, de forma imminent, segons ha informat el departament d’Agricultura a Diari de Rubí. Segons els Agents Rurals, està previst que tres caçadors facin aguait nocturn dins la finca amb uns focus de llum per poder abatre els animals. Aquesta és una mesura excepcional que només es realitza quan els porcs senglars fan malbé els cultius i sota l’autorització del cos forestal. De fet, a Rubí està prohibida la caça des del 1998, quan un acord de govern va declarar el municipi ‘zona de seguretat’ per la proximitat de les urbanitzacions amb el bosc.
En els darrers anys, aquest tipus de mamífers han proliferat arreu de Catalunya per la falta de depredadors i molts pagesos han vist com els senglars es menjaven part de la seva collita. De fet, el propietari de Cal Patilles afirma que hi ha més persones a la ciutat amb aquest mateix problema, tot i que no ho han fet públic.