La Irmandade Galega de Rubí va celebrar diumenge al matí la tradicional Matanza do Porco. El parc de Ca n’Oriol va ser l’espai escollit per aplegar centenars de persones disposades a menjar una gran barbacoa amb 90 kg de carn com a plat principal. Les gaites van amenitzar en tot moment la trobada, que es va iniciar a les 10 hores i es va allargar fins a mitja tarda.
La presidenta de l’associació, Sílvia Castañeda, va valorar molt positivament la participació de la gent: “Estem molt contents perquè és una forma de mantenir el folklore i la tradició. De fet, cada cop hi participa més gent que no va néixer a Galícia i, fins i tot, que no té arrels gallegues”.
Els comensals van poder gaudir, a part dels 90 kg de carn de porc, de 40 kg de cansalada, 14 costellams i 30 kg de xoriço. Tot això acompanyat per 200 kg de patates i pa. Pel que fa a les postres, l’organització va oferir mandarines i taronges, tot i que moltes de les persones que van assistir van portar postres de casa i el van compartir amb els altres. A mitja tarda es va repartir ‘queimada’ per tal de posar el punt final a la jornada.
La Matanza do Porco era una festa que s’acostumava a realitzar tots els hiverns a Galícia, on els veïns s’ajuntaven i s’ajudaven els uns als altres a fer la matança. Ara no és possible fer-la així, per això la Irmandade Galega de Rubí porta la carn directament de l’escorxador, la manipulen i l’acaben cuinant en una gran barbacoa. En aquest sentit, Castañeda es mostra molt orgullosa: “Ho fem en record a totes aquelles persones que van haver d’emigrar a Catalunya, per tal que puguin mantenir l’essència d’aquesta tradició”.
La festa, però, tradicionalment durava dos o tres dies. L’entitat rubinenca ha volgut mantenir aquesta característica i, per aquest motiu, dissabte van cuinar i menjar fetge amb ceba. A més, diumenge tampoc es va cuinar la totalitat de la carn, sinó que es va guardar una part pel cap de setmana vinent, una carn que es menjaran els cuiners que diumenge no van poder gaudir-ne.
L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, va reconèixer l’esforç de les entitats per mantenir la tradició: “Hem d’agrair enormement la vida que ofereixen les entitats a la nostra ciutat, perquè aquesta i la resta fan de Rubí una ciutat viva. La diversitat ens fa rics com a ciutat i n’estem molt orgullosos”.
Aquesta ha estat la 35a Matanza do porco, que coincideix amb el 35è aniversari de l’entitat a Rubí.