La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha preguntat a les empreses de la seva demarcació com estan afrontat la crisi sanitària provocada per la COVID-19. En la primera setmana de la declaració de l’estat d’alarma, l’activitat industrial s’ha mantingut a excepció del comerç no alimentari i les empreses vinculades al sector de l’automòbil. “El teixit socioeconòmic de la demarcació de la Cambra de Terrassa és conscient de la gravetat de la situació sanitària i assumeix com a necessari el confinament decretat”, explica el president de l’ens cameral, Ramon Talamàs. Tot i això, els empresaris valoren negativament que s’aturi tota l’activitat empresarial no essencial pels efectes que això tindria tant per a les empreses com per a l’economia en general.
La incertesa és l’element més destacat dels empresaris consultats, tant en la durada de la situació d’alerta com el fet de saber si podran mantenir l’activitat en les pròximes setmanes, ja sigui per la falta de comandes, d’aprovisionament de matèries primeres, per la malaltia de treballadors o per decretar un confinament dels sectors no estratègics. Per aquest motiu, reclamen de forma unànime un pla de concreció, claredat i rapidesa per garantir l’activitat i per assegurar reprendre l’activitat quan sigui possible. En canvi, les empreses que formen part dels sectors estratègics, com ara el sector farmacèutic o l’alimentació, ha vist incrementades les seves comandes, fins i tot prop un 50%, i han hagut de reforçar el personal.
Les empreses que continuen amb l’activitat han organitzat el teletreball en els departaments que ho permeten i han reorganitzat els torns de treball aplicant mesures sanitàries preventives per donar sortida a les comandes pendents, però estan preocupats per la davallada de noves comandes i reclamen a les administracions mesures com ara un accés fàcil i ràpid al finançament per assegurar la liquiditat de les empreses, l’ajornament o bonificació dels impostos i assegurar la cadena de subministrament.
D’altra banda, la Generalitat de Catalunya va aprovar ahir una nova mesura per protegir als treballadors, que hauran de guardar una distància mínima d’un metre i mig entre ells per prevenir els contagis de coronavirus. D’aquesta mesura, estan exempts els professionals sanitaris, els cossos de seguretat i les persones cuidadores.
A RUBÍ JA S\’HAN PRESENTAT ALMENYS SIS ERTO
L’Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal és una mesura que les empreses poden aplicar quan hagi de cessar la seva activitat per causes econòmiques, organitzatives o de producció per causes de força major. A Rubí, hi ha com a mínim sis empreses que ja han sol·licitat iniciar un ERTO, segons ha informat Ràdio Rubí. Es tracta de Rubí Indústria de Cremalleras (115 treballadors), Autoneum (352), Virutex (98) i Mexpol (89). A més, Lainco (110) ha acordat mesures de flexibilització i Industrial del Minusvlálido ha acordat vacances per als seus sis treballadors. Pel que fa a les dades del Vallès Occidental, s’han registrat 36 ERTO i 10 empreses han acordat mesures de flexibilització.