L’alcaldessa, durant la compareixença per explicar els projectes. / Localpres-Ajuntament
L’Ajuntament de Rubí presentarà diversos projectes per tal de rebre 33 milions d’euros dels fons Next Generation de la Unió Europea, destinats a recuperar l’activitat econòmica a l’eurozona després de la pandèmia.
A través d’aquest finançament, l’Ajuntament pretén finançar diversos projectes, entre els quals l’impuls d’una Zona de Baixes Emissions (3,5 M). Aquest projecte pretén millorar la qualitat de l’aire, reduir la contaminació acústica i ambiental i canviar els hàbits de mobilitat. Inclou la senyalització, el control d’accessos i aparcament, l’adquisició de sensors, mesuradors i càmeres, entre altres. També proposa l’ampliació de voreres, el desplegament del Pla director de la bicicleta i la implementació d’un centre de control.
Un Mercat més sostenible
Un altre dels projectes que s’inclouen en la proposta és fer el Mercat Municipal més sostenible. Es volen fer diverses actuacions relacionades amb la transició energètica i digital, la inclusió social i cohesió territorial i l’economia circular. En aquest cas, se sol·licitaran 695.000 euros per executar una part d’aquestes mesures i el 2022 s’hi presentaran la resta.
“És un mercat punter i en els darrers temps hem treballat molt per millorar l’edifici i dinamitzar més l’oferta de qualitat que ja té. Volem que continuï sent un mercat molt ben posicionat i això passa per aquesta modernització”, ha explicat l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez.
A banda d’aquests dos projectes estratègics, l’Ajuntament treballa en altres propostes que es presentaran a les properes convocatòries dels Next Generation EU. Una d’elles és la digitalització de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) amb l’objectiu d’obtenir un servei públic més inclusiu, eficient, personalitzat, proactiu i de qualitat. El projecte busca, entre d’altres, reduir els temps de tramitació, facilitar els procediments i augmentar la confiança en les gestions electròniques.
Transició energètica
Rubí també buscarà finançament europeu per al desplegament de les Comunitats Rubí Brilla. A través d’aquest projecte, es vol implicar tota la ciutadania en la implantació de les energies renovables, la promoció de l’estalvi i l’eficiència energètica, la gestió de la informació i l’apoderament energètic.
Les altres dues propostes en què s’està treballant s’ocupen igualment de l’entorn més immediat de la ciutadania i es relacionen directament amb el foment de l’eficiència energètica. D’una banda, es demanaran recursos per a un projecte de rehabilitació de vuit habitatges socials i, de l’altra, s’optarà a ajudes per a la rehabilitació integral del barri del 25 de Setembre. “Hem treballat des del principi del mandat en la necessitat de projectar la ciutat i de buscar aliances fora. Els Next Generation són una oportunitat que se’ns ha brindat per tirar endavant projectes estratègics que ja formaven part del nostre full de ruta que quedaven recollits al Pla de mandat”, ha explicat l’alcaldessa.
Martínez ha assegurat també que tots els projectes pels quals s’ha demanat finançament es duran a terme i que la concessió de les ajudes europees només suposarà poder avançar la seva execució.