Fa molts anys que els veïns esperen el trasllat de la línia d’alta tensió. / Mariona López
El Ple del mes d’abril, que es va celebrar ahir a la tarda per via telemàtica, va acordar l’aprovació de la sol·licitud d’un crèdit de 12 milions d’euros per impulsar diverses inversions que el govern considera prioritàries. Amb l’abstenció de tota l’oposició, el govern va tirar endavant la proposta, que preveu destinar tot aquest import a projectes com la inversió en compra d’habitatge i la construcció d’un centre d’emergència, el desplaçament de les línies d’alta tensió de Can Fatjó, les obres del camp del 25 de Setembre, les obres de la pacificació de l’avinguda de l’Estatut i la millora del parc de Ca n’Oriol, l’asfaltatge de carreteres i millora de voreres, la primera fase de les obres de la Supersond, l’adequació i millora de la plaça Pearson o la redacció del projecte de la millora de la zona esportiva de Can Mir.
Des de l’oposició van criticar alguns d’aquests projectes, com per exemple la despesa que suposa rehabilitar l’edifici de la Supersond i principalment la manca de planificació respecte als usos dels equipaments: “Fa molts anys que hauríem de tenir un Pla d’Equipaments, qüestionem la manca de planificació i el caos en la compra i rehabilitació dels edificis municipals”, va afirmar la regidora de l’AUP, Betlem Cañizar. La regidora socialista M. Carmen Cebrián va contestar a les crítiques dient que això “ara no toca” i que “Rubí necessita tots i cadascun d’aquests projectes”.
Posteriorment a la votació d’aquest crèdit, el Ple també va aprovar destinar el romanent de tresoreria de l’any passat, 2,7 milions d’euros, a projectes de millora i manteniment a la ciutat, de nou amb l’abstenció de tota l’oposició. Es tracta de centenars de partides, algunes destinades al manteniment d’edificis o d’espais públics, però altres són d’inversió. Les tres partides més nombroses són els 350.000 euros que es destinaran a infraestructures per la Festa Major, els 200.000 euros que s’invertiran per fer tasques de desbrossament i neteja i la partida de 280.000 euros per incrementar els llums i l’ornamentació per Nadal. Precisament en aquest darrer punt, el govern va rebre les crítiques de l’oposició, que considera que és una despesa supèrflua en l’actual situació socioeconòmica: “Entre projectes molt necessaris, vostès colen les seves coses, com els llums de Nadal. Com ens podem gastar 300.000 euros més en llums de Nadal quan cada setmana ens venen famílies a dir que ho estan passant malament? És insultant”, va afirmar el portaveu de Ciutadans (Cs), Roberto Martín.
El govern va defensar aquesta inversió per tal de donar suport als comerciants, que travessen una situació difícil: “Volem tornar a recuperar els elements de llum perquè la ciutat necessita tenir-los per gaudir el Nadal i els comerços han de tenir gent al carrer per poder viure i sobreviure en aquesta situació tan greu”, va subratllar la regidora del PSC M. Carmen Cebrián. Per la seva banda, el cap de l’oposició, Xavier Corbera, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va etzibar a la regidora que “el que han de fer és treballar pels comerciants els 365 dies de l’any, no només posant un túnel de llum 15 dies abans de Nadal”.
En el capítol d’inversions, encara es va aprovar un tercer punt, aquest per unanimitat, per donar llum verda als projectes dels pressupostos participatius que encara estan pendents d’executar. És el cas de la millora del parc de Ca n’Alzamora, les inversions a l’Escola de Música, l’ajut a les famílies amb infants amb diversitat funcional o la prova pilot contra el mosquit tigre, entre altres.
Enèsim intent per crear un registre de pisos buits
El Ple també va aprovar, amb l’oposició de Cs, la creació d’un registre municipal d’edificis buits. Es tracta d’un nou intent de perseguir aquells propietaris que tenen els seus pisos tancats, una qüestió que l’Ajuntament impulsa des de l’època de l’alcaldessa socialista Carme García, però que encara no ha pogut implementar. La intenció del consistori és “mobilitzar aquests habitatges perquè passin a formar part del parc públic a través de la borsa de mediació de l’habitatge”, va explicar la regidora d’En Comú Podem, Ànnia García. El portaveu de Cs es va mostrar disconforme amb el registre i per això el seu grup hi va votar en contra: “No estem d’acord en gravar els propietaris que tenen una segona residència perquè decideixin no llogar-lo, esperar per vendre’l o per si volen que el seu fill s’emancipi”.
El darrer tema que es va tractar en la part de control del govern va estar relacionat amb les obres d’urbanització de Can Ximelis, concretament per avançar en la cerca d’una solució definitiva al problema de manca d’urbanització d’alguns carrers, que es remunta des de finals dels anys 90. El regidor de Veïns per Rubí (VR), Toni García, va carregar contra l’Ajuntament, qui considera responsable del fet que hi hagi carrers a la urbanització encara sense urbanitzar, com el carrer Puigmal, tot i haver pagat per aquests treballs: “Les liquidacions han prescrit, és cert, però hi ha responsables polítics. Tot això va començar amb una alcaldia d’ICV i va continuar amb alcaldies del PSC i un quart de segle després encara no s’ha solucionat, amb el consegüent dany patrimonial per als veïns i pel mateix Ajuntament”.
Tombades la majoria de mocions presentades per l’oposició
Pel que fa a les mocions, de les cinc que van presentar els grups de l’oposició, només es van aprovar dues. Una de Ciutadans que demana augmentar la neteja durant la pol·linització per evitar la incidència de l’al·lèrgia i tenir en compte aquest factor a l’hora de plantar noves espècies arbustives; i l’altra de l’AUP per tal que l’Ajuntament s’adhereixi al manifest ‘Per un model energètic sostenible a Catalunya’.
La moció demana intensificar la neteja amb aigua a pressió per minimitzar els efectes del pòl·len.
En canvi, la moció per descentralitzar activitats als barris i les urbanitzacions presentada per VR no va prosperar perquè el govern hi va votar en contra. Tot i això, l’executiu va dir que ja estan fent accions encaminades a aquesta descentralització i el regidor socialista Moisés Rodríguez va avançar que l’Ajuntament està redactant un Pla d’Acció i Innovació Cultural (PAIC) que es presentarà a principis de l’any vinent. El mateix destí va tenir la moció impulsada per l’AUP per demanar més acompanyament digital per evitar la marginació dels sectors socials que, pel motiu que sigui, tenen dificultats d’accés a les noves tecnologies. En aquest cas, el govern va dir que ja existeix aquest compromís i que ja hi ha punts de suport digital a la ciutat.
Pel que fa a la moció que Esquerra va impulsar en relació a la regulació dels horts urbans il·legals en diferents punts de la ciutat, tampoc va ser aprovada. El regidor d’En Comú Podem, Andrés Medrano, va explicar que “no s’ha de regular”, sinó que el que s’ha de fer és “revertir les ocupacions il·legals, la majoria de les quals no són horts, sinó que funcionen com a espais de lleure particular”.
La resta de mocions aprovades van ser impulsades pels dos grups del govern, el PSC i ECP. La primera una moció per defensar el compliment de la llei de la memòria històrica als carrers d’Oviedo, amb l’abstenció de VR i el vot en contra de Ciutadans. I les altres dues, el suport a la mobilització coincidint amb el Dia del Treballador i la millora de l’oferta educativa de Formació Professional a Rubí, van ser aprovades per Junta de Portaveus.