L’Ajuntament de Rubí ha denegat l’aprovació prèvia del projecte d’actuacions específiques en sòl no urbanitzable presentat per AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias, una de les filials del Grupo Sánchez, propietari de l’abocador de Can Carreras i l’extractiva de Can Balasc. El consistori ha pres aquesta decisió després que l’empresa no hagi lliurat l’estudi d’impacte ambiental requerit per la Junta de Govern Local.
El 6 de març, l’Ajuntament va demanar a l’entitat mercantil el lliurament d’un estudi d’impacte ambiental en el termini de 10 dies, a més d’una sèrie de correccions per deficiències assenyalades en informes tècnics municipals. Amb la crisi sanitària, tots els procediments administratius van quedar aturats i el 22 de maig, l’empresa va presentar un escrit en el qual adjuntava documentació tècnica i formulava una sèrie de consideracions, alhora que sol·licitava que es procedís a l’aprovació prèvia del projecte d’actuació específica en sòl no urbanitzable de Can Balasc per tal de poder obrir l’abocador.
Després d’examinar la documentació aportada, l’Ajuntament ha conclòs que no es dona compliment als requeriments efectuats i per tant s’ha denegat l’aprovació prèvia del projecte d’actuació específica. El consistori considera que sense un estudi d’impacte ambiental no es pot fer l’avaluació ambiental perceptiva ni la corresponent declaració d’impacte ambiental.
El projecte presentat per l’empresa havia rebut 340 escrits d’al·legacions. Els que van presentar les al·legacions podran accedir a la seva resposta a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament de Rubí.
Mesa d’abocadors
D’altra banda, el dijous de la setmana passada es va reunir la mesa d’abocadors per primer cop des que es va declarar l’epidèmia. L’Ajuntament va explicar en aquesta trobada amb els veïns, l’entitat Rubí sense abocadors i representants de l’escola Rivo Rubeo que el més probable és que ara l’empresa presenti un nou projecte. Pel que fa a l’autorització ambiental que l’empresa està tramitant a la Generalitat, no hi ha novetats, ja que el procediment va quedar aturat per la crisi sanitària.
A més, els veïns es van queixar per les possibles irregularitats que l’empresa va efectuar durant l’estat d’alarma. L’Ajuntament ha incoat un expedient sancionador a l’empresa.
El TSJC tomba el Pla d’extractives
El Pla d’Extractives es va aprovar el 2016 per regular administrativament aquestes activitats i evitar facilitats perquè després es convertissin en abocadors. Va ser un document pioner a Catalunya i que ràpidament l’empresa Grupo Sánchez va recórrer a la justícia, tot i que no té afectació en el cas de Can Balasc. L’Ajuntament va informar a la reunió que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat a favor de l’empresa i ara estudiarà si presenta un recurs.