Redacció
Redacció
L’Ajuntament de Rubí està duent a terme un control ètic de la població de coloms utilitzant pinso anticonceptiu. L’objectiu és estudiar l’efectivitat del fàrmac i el seu efecte en la població de coloms del municipi, amb una estimació del manteniment i/o la reducció del número d’exemplars totals a mig o llarg termini.
En total s’han col·locat quatre dispensadors de pinso anticonceptiu, tres dels quals s’han ubicat a zones de terrat. Durant les quatre primeres setmanes es fidelitzaran els coloms només amb blat de moro. Posteriorment, es dispensarà el blat de moro recobert amb una pel·lícula de nicarbazina, un fàrmac que impedeix la formació de la closca dels ous en el moment de la posta, per la qual cosa les femelles de colom no podran pondre ous.
El tractament consisteix a administrar 8 grams diaris de nicarbazina per au. Els efectes d’aquest fàrmac són reversibles, és a dir, que quan els coloms deixen d’ingerir el pinso anticonceptiu recuperen progressivament la fertilitat.
La nicarbazina no és tòxica ni per a les persones ni per als animals. Tampoc perjudica la salut dels coloms: s’han dut a terme clíniques realitzades a coloms tractats amb nicarbazina i no han mostrat cap efecte advers ni tampoc cap modificació anatòmica funcional sobre els seus teixits.
L’ús d’aquest fàrmac tampoc posa en risc el medi ambient: la quantitat de nicarbazina que excreta una població de coloms tractada és almenys 100 vegades inferior al límit indicat en la normativa europea vigent en matèria de risc ambiental.
Està prohibit alimentar els coloms
El colom (Columba livia) és una espècie autòctona que forma part de la fauna urbana. La sobrepoblació d’aquesta espècie pot comportar problemes en actuar com a transmissors de diferents malalties. D’altres problemàtiques derivades d’un augment incontrolat de la població de coloms són l’acumulació dels seus excrements ─d’elevat efecte corrosiu─, que pot provocar danys en les estructures d’edificacions, espais d’ús públic i mobiliari urbà, a la vegada que embruten voreres i façanes. Així mateix, els nius poden ocupar i obstruir forats de ventilació.
Per evitar els problemes esmentats, no s’ha d’alimentar els coloms en espais d’ús públic ni privat, conducta que pot ser sancionada en compliment de l’Ordenança reguladora de la tinença d’animals de Rubí. D’acord amb l’article 75.11 d’aquesta normativa, es considera una infracció lleu “alimentar en habitatges, locals i altres espais delimitats d’ús privatiu, com també en espais d’ús públic en general i de concurrència pública, els animals peridomèstics o ensalvatgits sense l’autorització municipal corresponent”.
El fet de no donar menjar als coloms, així com evitar la presència de nius d’aquestes aus als edificis, ajuda a controlar-ne l’excés de població.
NOTÍCIES RECENTS