L’Ajuntament de Rubí encarregarà una auditoria a l’empresa que es fa càrrec del servei de neteja i recollida de residus, Rubinet, gestionada per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Arran de les denúncies presentades en els darrers mesos pels Ajuntaments de Barcelona i Badalona contra aquesta empresa per frau i altres pràctiques irregulars, el Ple, que va tenir lloc ahir a la tarda, va decidir per unanimitat encarregar un estudi extern.
La demanda va arribar en forma de moció presentada per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), que també va demanar al govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor adscrit a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Sergi García, que “estableixi mecanismes que durin en el temps, amb mesures de control més rígides per tenir un control estricte”, segons va afirmar el portaveu del grup, Jordi Muntan.
El contracte de neteja i recollida de residus, que s’ha de licitar en els pròxims mesos, és el més important de l’Ajuntament, amb un cost de més de 7 milions d’euros.
El regidor socialista Moisés Rodríguez va explicar que “sempre hi ha un control ordinari de l’execució dels contractes”, així com una “voluntat de fer el seguiment”.
Altres grups municipals, com Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), van reclamar que les auditories es facin sense “esperar a tenir sospites, perquè és de sentit comú que cal un cert control”, en paraules de la regidora ecosocialista Ànnia García.
Tombada la moció sobre l’ampliació del tanatori
També l’AUP va presentar en el Ple una moció per demanar l’ampliació del tanatori i per acabar amb el monopoli de l’empresa funerària Truyols. En aquest cas, els vots contraris del govern, Cituadans (C’s) i el Partit Popular (PP) van impedir que el text prosperés.
La regidora socialista Maria Mas va afirmar que estan d’acord en la necessitat d’ampliar el tanatori i va avançar que treballen “alternatives per fer-ho realitat”, però va informar que actualment aquesta situació de monopoli no existeix: “Qualsevol empresa pot prestar servei al nostre municipi i qualsevol pot demanar una funerària a un altre municipi”. Tot i les explicacions, no va quedar clar si aquesta liberalització permet a una altra empresa operar al tanatori municipal.
Des de les files de l’AUP, Mireia Gascón va afirmar que si “l’Ajuntament crea una empresa municipal per donar el servei, com en altres municipis, enterrar una persona seria més barat”. Per la seva banda, el portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va posar sobre la taula l’opció de fer un segon tanatori en comptes d’ampliar-lo: “Creiem que la situació milloraria amb dos tanatoris de gestió diferenciada, seria una situació de competència que abaratiria el preu”.