Cristina Carrasco
Dues tones i mitja de papers, plàstics i les populars i contaminants tovalloletes de nadons o de lavabo. Això és el que en només cinc mesos s’ha pogut retirar de la galeria del torrent de l’Oriol evitant que vagi a parar al curs fluvial.
Aquesta retirada de residus ha estat possible gràcies a una iniciativa conjunta entre l’Ajuntament i l’empresa de l’aigua Agbar, amb l’objectiu de ser més sostenibles i avançar en la cura del medi ambient. El regidor de Medi Natural, Andrés Medrano, i la directora territorial d’Agbar, Berta Mercadé, han presentat aquest matí el projecte, conjuntament amb una altra iniciativa per controlar l’ús de l’aigua d’abastament.
Segons han explicat des de l’empresa, al febrer es van instal·lar deu malles al sobreeixidor del col·lector del torrent, cadascuna d’aquestes malles poden retenir fins a 50 kg de residus sòlids. Amb les vingudes d’aigua, lligades als episodis de pluja intensa, les xarxes s’omplen i retenen els residus que transporten les aigües pluvials i les aigües residuals. Fins al moment s’han retirat les malles cinc vegades, un fet que ha permès recollir 2,5 tones de residus. Un camió grua s’encarrega de retirar-les i de substituir-les per unes noves cada cop que és necessari.
El regidor ha assenyalat que recentment s’han realitzat tres actuacions de neteja del torrent ha fet una crida a la ciutadania “perquè no llenci al clavegueram res que no sigui purament aigua bruta, perquè la imatge gràfica del camió recollint totes aquestes tones de residus és impressionant i terrible”.
Pel que fa a la segona iniciativa, es tracta de la instal·lació de nou de càrrega d’aigua amb identificació d’usuari a través d’una targeta, que permet saber cada camió quanta aigua carrega. Aquests punts els fan servir habitualment els serveis de Parcs i jardins, per regar, i el servei de Neteja viària i del clavegueram.
La idea és controlar tota l’aigua que consumeixen aquests serveis, evitant-ne extraccions no autoritzades. De moment, ja hi ha tres punts en funcionament. Segons el regidor de Medi Ambient, més endavant, es treballarà per controlar tota l’aigua que consumeix el municipi amb sistemes digitalitzats per avançar cap a un ús més optimitzat d’aquest recurs escàs.
En relació a l’estat dels torrents del municipi, Medrano també ha apuntat que s’espera que a finals d’estiu estiguin finalitzades les obres de la conca 2, que recull les aigües dels torrents Fondo i Can Balasc, actuacions que considera que eren imprescindibles per evitar aigües residuals al torrent Fondo.