El 2019 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va declarar nul·les les tres autoritzacions que va rebre l’abocador de Can Carreras per ampliar la seva capacitat i incrementar la tipologia de residus. Una sentència que obliga els responsables de l’abocador, TMA Grupo Sánchez, a restablir l’abocador a l’estat en què es trobava prèviament o el que és el mateix, a retirar 25.000 tones de residus.
Tres anys més tard, aquesta sentència encara no s’ha executat i l’Ajuntament i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) han explicat que estan buscant la forma de poder donar compliment a la sentència de l’alt tribunal, tot i que no han volgut concretar de quina forma es faria. Això és el que les dues administracions han dit a la Taula d’Abocadors, que ha tingut lloc aquest dilluns a l’auditori del Castell, i que ha comptat amb la presència tant de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, com del director de l’ARC, Isaac Peraire.
La plataforma Rubí Sense Abocadors ha aprofitat la trobada per informar que, de forma recurrent, entren camions a les instal·lacions i que sovint tenen una longitud major de 12 m, fet que els fa sospitar que l’abocador continua rebent residus. Davant d’això, han demanat a l’Agència de Residus de Catalunya que faci una inspecció. Cal tenir en compte que a l’interior del recinte, TMA té altres activitats no relacionades amb l’abocador amb llicència municipal, fet que podria explicar l’entrada i sortida de camions. El consistori està estudiant com revocar o traslladar aquestes activitats, que s’estan realitzant en sòl no urbanitzable i que constitueixen un perill per al trànsit en un entorn escolar.
El director de l’ARC creu que Rubí no ha de tenir més abocadors
Durant la trobada, també s’ha informat que encara hi ha dos procediments judicials actius en relació a l’obertura de l’abocador de Can Balasc. Ara mateix, el TSJC ha de decidir si accepta la petició de la Generalitat i d’Arrins de deixar el contenciós de l’Ajuntament en suspens en relació a l’autorització ambiental de Can Balasc, ja que existeix un altre procediment paral·lel. Es tracta del recurs que va presentar una filial de TMA contra l’Ajuntament després que el consistori denegués la llicència urbanística per considerar que és necessari un estudi d’impacte ambiental. Aquest cas quedarà vist per sentència quan l’Ajuntament presenti l’escrit de conclusions.
En qualsevol cas, el director de l’ARC ha mostrat clarament la seva divergència al fet que Rubí hagi d’acollir un nou abocador: “No és necessari un nou abocador a Rubí de residus municipals”, ha explicat. També ha dit que en cas que “algú vulgui fer una altra activitat -que no sigui abocar residus municipals- haurà de seguir tots els vectors i l’Agència de Residus estarà atenta per complir i atendre les inquietuds dels veïns i veïnes de Rubí i de l’Ajuntament”.
Els veïns han aprofitat la trobada per explicar que de matinada hi ha activitat a Can Balasc. El consistori ha recordat que l’abocador encara no té autorització i que si es detecta qualsevol activitat cal avisar a la Policia Local. Per la seva banda, la policia ha explicat que durant les inspeccions diürnes efectuades només s’han detectat actuacions de manteniment de camins i talussos.
Redacció d’un nou Pla d’Extractives
L’Ajuntament també ha explicat als assistents que fa uns dies va aprovar la suspensió de llicències urbanístiques per tal de frenar l’obertura de l’abocador de Can Balasc, després que el Pla d’Extractives hagi estat tombat pel TSJC. El consistori té ara un any per tornar a aprovar de forma inicial un nou pla, que ha de regular l’activitat extractiva i de gestió de residus.