L’encaix de la riera dins del seu entorn i la degradació que ha patit l’espai fluvial durant els darrers anys és un dels problemes urbanístics més visibles de Rubí. Una assignatura pendent que l’executiu local, format per socialistes i comuns, s’ha proposat resoldre aprofitant la convocatòria dels fons europeus Next Generation.
L’Ajuntament ha presentat una proposta als fons europeus amb un pressupost de 4,2 milions d’euros, sense comptar l’IVA, per renaturalitzar l’espai proper a la riera i dignificar el curs fluvial. En cas que els fons siguin atorgats, tot el projecte haurà d’estar enllestit el 2025, però en cas contrari, el govern s’ha compromès a tirar endavant el projecte, tot i que amb un calendari més flexible. “Serà un abans i un després en aquesta zona”, ha explicat l’alcaldessa, Ana M. Martínez, durant la presentació del projecte, que contempla reformar una àrea de prop de 20 hectàrees, entre l’eix de la riera i el projecte anomenat el Balcó de la Riera.
Segons el consistori, aquesta gran reforma beneficiarà directament unes 64.000 persones, que és la població que estaran a només 15 minuts a peu de tota aquesta zona vegetal. “L’objectiu principal és millorar la qualitat de vida dels rubinencs, millorar la biodiversitat de la zona i la connectivitat paisatgística i fer una restauració ambiental de la riera”, ha detallat Martínez.
Es crearà un mirador a l’antiga masia de Can Fatjó
El projecte està dividit en quatre grans àrees, la majoria de les quals inclouen una transformació en la vegetació, eliminant espècies invasores i apostant per arbres i arbusts autòctons, la millora dels espais infantils i d’esbarjo per a gossos que ja existeixen i la instal·lació de diversos elements de senyalització patrimonial i natural.
L’àmbit que engloba més pressupost, uns dos milions d’euros, és el que correspon a l’entorn de l’antiga masia de Can Fatjó, on es construirà una pèrgola i un mirador, un nou espai conegut com el Balcó de la Riera. També es recuperarà el forn iber i es millorarà el parc proper a la Font de la Via.
En un segon àmbit, està previst invertir 0,9 milions d’euros per millorar l’àrea vegetal entre els carrers Topazi, Maragda de la Perla i la via de FGC, on s’habilitaran dues zones de pícnic i s’instal·laran plaques fotovoltaiques a la coberta del Centre Cívic de Can Fatjó.
Un tercer àmbit centrarà la seva atenció en millorar el tram de la riera entre la Llana i el pont de Cova Solera, que amb una inversió de 0,7 milions d’euros té previst fer una restauració de l’ecosistema del curs fluvial i estabilitzar els talussos.
Per últim, el quart àmbit, amb un pressupost de 0,4 milions d’euros, suposarà una millora de la biodiversitat al torrent de les Abelles, amb treballs als camins i la creació de dues noves zones de pícnic.
Incògnites resoltes
Algunes incògnites que havien sorgit al voltant del projecte han quedat resoltes durant la presentació. L’Ajuntament no contempla l’adequació del tram proper al passeig de la Riera, que l’entitat La Riera que volem havia demanat que es fes servir com a corredor vegetal entre la riera i el torrent de les Abelles. El consistori ha explicat que aquesta àrea està reservada a zona d’equipaments.
També s’ha resolt el dubte sobre si hi haurà passeig a la llera de la riera. El regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano, ho ha descartat: “La riera serà accessible, però no es podrà transitar per una qüestió de seguretat, ja que és un curs fluvial que té crescudes imprevisibles”.
Pel que fa al projecte de passera que ha d’unir l’Escardívol amb la zona de la Plana del Castell, es contemplarà més endavant, quan es defineixi urbanísticament els usos que tindrà l’entorn de la zona del Vapor Nou.
El projecte de renaturalització de la riera ha rebut el suport per escrit d’institucions com la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Aigua o el Consell Comarcal i de diverses associacions i entitats locals.