L’Ajuntament de Rubí ha presentat aquesta setmana el portal Open Data Rubí, una eina que vol facilitar a ciutadans, empreses o entitats la consulta i l’ús de les dades i de la informació pública tant de la ciutat com de l’activitat municipal. Segons ha explicat l’alcaldessa, Carme García, amb aquesta plataforma el consistori aposta per la transparència, posant a l’abast de tothom tota la informació relacionada amb la gestió pública, i alhora per facilitar la generació de coneixement col·lectiu.
García també ha destacat que amb el portal Open Data Rubí, que es pot consultar a l’adreça https://opendata.rubi.cat/, la nostra ciutat s’ha avançat uns mesos a l’obligatorietat de posar a disposició de la ciutadania les dades de l’administració que dicta la Llei 19/2013 de 9 de desembre sobre Transparència, accés a la informació pública i bon govern, que fixa el desembre de 2015 com a data límit perquè els ajuntaments s’adaptin a la norma.
La màxima responsable municipal ha ressaltat, a més, que el de Rubí, juntament amb el de Gavà, són els únics portals de dades obertes de l’estat espanyol que actualment van més enllà de permetre la consulta i dèscarrega de dades. En aquest sentit, ha explicat que Open Data és una plataforma interactiva, en la qual la ciutadania hi pot fer analisis, estudis, compartir-los i interactuar amb la resta d’usuaris i també a través de les xarxes socials. “Fins i tot pot servir per crear activitat econòmica, ja que pot ser útil per a emprenedors o per crear aplicacions que es poden posar a disposició d’altres ciutadans”, ha apuntat.
Les dades que ja s’han abocat al portal s’han validat en el marc de la Comissió de transparència i bon govern, en la qual hi ha presència de tots els grups municipals, segons l’alcaldessa. Entre moltes altres, s’hi poden trobar dades relatives a eleccions, a la població, a les actuacions de la Policia Local, als pressupostos municipals o a la relació de llocs de treball de l’administració. A més, s’hi aniran abocant noves dades a mesura que es vagin generant.
El coordinador de l’àmbit de Presidència, Michael Donaldson, ha explicat que el portal, que compta amb versió en català, castellà i anglès, també incorpora un manual d’usuari per fer més entenedor el procés de tractament de les dades. Donaldson ha assenyalat que els usuaris podran accedir al conjunt de dades a nivell general o bé per categories; també es poden recrear gràfiques o mapes i s’ofereix un apartat on la ciutadania pot penjar les seves interpretacions de les dades per generar coneixement compartit. A més, els ciutadans també poden demanar la publicació d’un determinat conjunt de dades, que estarà subjecte a tres factors: que siguin d’interès públic, que l’Ajuntament les tingui en suport informàtic i que la seva publicació sigui validada per la Comissió de transparència i bon govern.
El consistori es planteja oferir cursos de formació per ensenyar com fer servir el portal a ciutadans i entitats.