Un dels reptes serà fer complir la normativa que no permet el pas d’aquests vehicles per les zones destinades exclusivament als vianants. / M.C.
El govern de l’Ajuntament, format pel Partit dels Socialistes i En Comú Podem, ha presentat el Pla director de la bicicleta i dels vehicles de mobilitat personal (VMP) 2021-2027, un document que pretén impulsar l’ús d’aquests vehicles no contaminants.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, i el regidor de Mobilitat i Accessibilitat, Rafael Güeto, han presentat aquest dimecres el projecte, que estableix les bases per donar impuls al patinet i la bicicleta com a models sostenibles de mobilitat quotidiana per la ciutat. “Estem preparant Rubí per fomentar aquesta nova mobilitat, perquè sigui una ciutat més neta, més amable, més saludable”, explica Martínez, qui afegeix que “la idea és que, abans d’agafar el cotxe, els rubinencs i les rubinenques tinguin alternatives de mobilitat més sostenibles, sempre amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida del planeta”.
L’ús de la bicicleta i del patinet s’ha intensificat en els darrers anys, però a Rubí les infraestructures per afavorir-ne l’expansió són encara molt limitades: “Per promoure aquest ús, necessitem tenir més espais i quilòmetres ciclables i que, a la vegada, siguin practicables i segurs i que es puguin combinar amb les persones que van a peu”.
Aquest serà, molt probablement, un dels reptes de la ciutat, combinar l’ús del patinet i la bicicleta amb la mobilitat a peu.
L’Ajuntament va restringir el pas de bicicletes i patinets per l’illa de vianants, però és molt freqüent veure aquests vehicles transitar per les zones reservades exclusivament per a vianants.
Augmentar cinc punts l’ús d’aquests vehicles
Més enllà de les accions estratègies del pla, l’objectiu final que es marca el govern és augmentar l’ús de la bici i el patinet de cara al 2027. Ara l’ús d’aquests vehicles de mobilitat és molt puntual i suposa només el 0,6% de la mobilitat. L’executiu local vol que aquest percentatge s’incrementi fins al 5%.
El document proposa desenvolupar accions dividides en tres eixos: treballar en els àmbits de la promoció de l’ús de la bicicleta, la gestió de la normativa per regular i facilitar-ne l’ús, i les infraestructures.
El pla contempla un pressupost orientatiu de 8 milions d’euros i recull més d’una vintena d’accions dividides en dues fases. El consistori creu que podrà aconseguir part d’aquest finançament a través dels fons Next Generation de la Unió Europea.
Rafael Güeto ha explicat que la prioritat de l’executiu ara és la reforma de l’avinguda de l’Estatut i oferir “circuits alternatius” per tal que les bicis i els patinets “evitin passar per la zona de vianants”.