Cristina Carrasco
La creació de punts liles als centres de secundària i el disseny de patis coeducactius a la primària és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Rubí i el grup motor de coeducació de la ciutat. El projecte de la primària vol trencar amb els rols que nens i nenes desenvolupen a l’espai compartit d’oci i lleure, donar alternatives sobre jocs i joguines masculinitzades i feminitzades i treballar la diversitat sexual i de gènere en la concepció dels espais.
Per aconseguir-ho, es busca la construcció d’un espai d’oci i lleure lliure d’estereotips i violències incorporant la perspectiva de gènere en el disseny dels patis. A secundària, es vol crear un espai de cura col·lectiva contra les violències masclistes i LGBTI-fòbiques, capacitar l’alumnat i el professorat en la prevenció d’aquestes violències i enfortir la xarxa comunitària per fer-hi front. La implicació i la feina feta de les docents i les coordinadores de coeducació dels centres educatius ha estat clau per l’èxit de la iniciativa, que continuarà en una segona fase durant el curs 2024-2025.
“L’educació és un agent de canvi indispensable per construir una societat igualitària per tothom. Per això ens sembla especialment important introduir la mirada feminista i de gènere als centres educatius“, argumenta l’alcaldessa, Ana M. Martínez.
Aquest curs, les escoles Montessori, Joan Maragall i 25 de Setembre han treballat amb el suport de l’Ajuntament de Rubí el disseny de patis coeducatius. Els centres han rebut assessorament i formació a través de diverses sessions de diagnosi, reflexió i propostes, guiades per Vira Cooperativa, amb la participació d’alumnat, professorat i famílies.
El grup de treball, liderat pel grup motor de coeducació de cada centre, ha implementat la perspectiva de gènere interseccional per identificar i trencar rols i desigualtats en l’ús de l’espai del pati, des d’una mirada comunitària que ha permès compartir informació i propostes entre els tres centres. Hi han participat els claustres de cada centre, 12 persones de monitoratge, entre 12 i 20 infants per escola, 20 famílies i 15 persones que han format el grup motor.
Els instituts Torrent dels Alous, La Serreta i L’Estatut han treballat la creació d’un Punt Lila o Punt Rainbow. Durant el curs 2023-2024, els tres centres han fet tres sessions formatives amb alumnat i professorat referent de les comissions de coeducació, amb la cooperativa Candela d’acció comunitària i feminista.
El Punt Lila o Rainbow és un espai de referència per la informació, sensibilització i actuació en feminisme, diversitat sexual i de gènere i violències masclistes. La idea sorgeix de la necessitat d’acompanyar i capacitar diferents grups per tal que esdevinguin agents actius en la implementació dels plans i protocols de la ciutat i en la lluita contra les violències masclistes i LGBTI-fòbiques.
També dona resposta a la necessitat de revertir les desigualtats, atendre a les persones que puguin patir discriminacions i/o violències i crear una xarxa comunitària forta davant aquestes desigualtats i violències. L’espai que es posarà en marxa el curs vinent també promourà accions comunitàries amb el suport del SAI LGBTI+ i el servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí.
La feina feta durant el curs es va tancar l’onze de juny amb una jornada conjunta dels tres instituts a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. La sessió va servir per fer dinàmiques de coneixença, treballar casos concrets i elaborar propostes de resolució. A més, es va poder iniciar el camí per formar una xarxa dels Punts Lila i Rainbow dels centres de secundària. Hi van participar 45 alumnes i 15 professionals de l’educació i tècniques del SAI i el Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí.
El projecte està vinculat a una subvenció del Departament d’Igualtat i Feminismes per realitzar accions de prevenció de les violències masclistes.
NOTÍCIES RECENTS