El consistori vol prioritzar les ajudes en les despeses generals i els col·lectius joves i monoparentals.
El consistori està treballant per reestructurar les subvencions que faciliten a les persones amb una capacitat econòmica limitada l’accés a l’habitatge i el pagament de les despeses bàsiques vinculades. Dues noves línies de subvencions substituiran les actuals ajudes a l’IBI que venia atorgant la corporació local des de fa 15 anys, que generen dubtes jurídics, i seran gestionades directament per Habitatge.
La primera tipologia dels ajuts es destinarà a sufragar despeses generals de la llar, mentre que la segona està reservada a joves i famílies monoparentals per ajudar-los a fer front a les despeses de formalització de nous contractes de lloguer. Es tracta de conceptes i col·lectius que, segons l’Ajuntament, ara queden fora dels ajuts que ja atorga el consistori i que el nou Pla d’Habitatge identifica com a població que necessita suport per mantenir l’habitatge. Segons ha explicat la regidora d’Habitatge, Ànnia García, les noves ajudes “responen a una realitat perversa: el fet que un bé de primera necessitat, com és l’habitatge, tingui un preu molt per sobre de la capacitat adquisitiva de la majoria de la població”.
La tramitació de les bases reguladores dels nous ajuts se sotmet a consulta pública a través de la plataforma Rubí Participa. D’aquesta forma i tal com estableix la llei, es recull l’opinió dels ciutadans i de les organitzacions afectades pel procés administratiu.
Rubí vol que la Generalitat consideri el municipi àrea amb mercat d’habitatge tens
D’altra banda, al Ple de maig, que se celebrarà aquest dijous, està previst aprovar una sol·licitud per tal de demanar a la Generalitat de Catalunya que declari Rubí àrea amb mercat d’habitatge tens. Això hauria de permetre aplicar les obligacions reguladores de la nova llei de moderació i contenció dels preus de lloguer.
A les àrees declarades amb mercat d’habitatge tens s’aplica un índex de preus de lloguer en els nous contractes i renovacions i aquest s’ha de publicar juntament amb la difusió de l’oferta de lloguer de l’habitatge. A Rubí, Proursa ha iniciat 19 expedients a través de l’Agència Catalana de Consum per incomplir aquestes obligacions. La llei també obliga a aplicar els preus de les rendes segons l’índex de referència i en el cas de les renovacions, la referència és el preu del contracte anterior, que només pot augmentar en relació a l’IPC. Aquesta llei, en vigor des de fa uns mesos quan la va aprovar el Parlament de Catalunya, ha estat recorreguda pel Partit Popular al Tribunal Constitucional, que haurà de decidir si l’avala o la suspèn.
L’Ajuntament considera que Rubí ha d’estar dins d’aquesta categoria perquè en el període 2014-2020 l’increment del preu del lloguer ha estat del 44,28%, molt per sobre de la mitjana catalana, del 36,10%. També defensa que cal decretar que sigui àrea amb mercat d’habitatge tens perquè el cost del lloguer a la ciutat l’any 2019 representava el 46,64% dels ingressos dels rubinencs. En els darrers cinc anys l’IPC ha augmentat un 4,6%, mentre que el preu del lloguer ho ha fet en un 33,76%.