La llarga batalla judicial i administrativa entre l’Ajuntament de Rubí i l’empresa TMA Grupo Sánchez per l’obertura de Can Balasc suma un nou capítol. El consistori ha decidit suspendre durant un any la tramitació de llicències per executar plans urbanístics, un fet que impedeix que l’empresa gestora de Can Balasc tingui l’oportunitat de presentar un Pla Especial Urbanístic per començar l’activitat d’abocador.
Aquest acord de la Junta de Govern és la resposta a la no admissió a tràmit del recurs que l’administració local havia interposat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de l’estiu del 2020, que va declarar nul el Pla d’Extractives que l’Ajuntament. El 14 de febrer, el TSJC va comunicar que no acceptava el recurs i dos dies més tard, el consistori ha aprovat l’edicte amb la suspensió de la tramitació de les llicències durant un any, el màxim permès. Aquest és el temps que té l’Ajuntament per redactar un nou Pla d’Extractives.
En realitat, l’Ajuntament s’ha limitat a repetir l’estratègia que ja li va funcionar el 2014, quan va anunciar la suspensió de llicències i l’any següent va presentar inicialment el Pla d’Extractives. Això va provocar automàticament la pròrroga en la suspensió de llicències fins a la seva aprovació definitiva, el 2016, validada per la Generalitat. Sota el marc jurídic del Pla d’Extractives, molt més restrictiu que la legislació vigent, l’Ajuntament ha pogut negar a l’empresa durant els darrers anys la llicència urbanística per poder obrir l’abocador. Es tracta d’un document que pretén regular les activitats extractives i la seva restauració i la disposció, gestió i el tractament de residus.
De fet, el tràmit urbanístic és l’únic cavall de batalla que pot presentar l’Ajuntament per evitar l’obertura de l’abocador de Can Balasc. L’empresa té la llicència d’obertura des del 2018, quan l’Ajuntament li va atorgar per donar compliment a una sentència del TSJC del 2012. També té la llicència ambiental, atorgada per la Generalitat l’octubre del 2020, en una decisió controvertida, ja que autoritza a l’empresa a abocar residus industrials i comercials, quan el projecte inicial només contemplava residus de terres i inerts.
L’abocador de Can Balasc, que està a poc més de 300 metres d’una illa de cases i a 1 km de l’escola Rivo Rubeo, preveu acollir quan entri en funcionament fins a 1.083 m3 de residus amb un màxim d’entrada anual de 82.500 t.