El preu de l’IBI es mantindrà en el mateix nivell que el 2021. / Ajuntament
El Ple ordinari de setembre va servir per aprovar de forma inicial les ordenances fiscals de cara al 2022, que determinen el preu dels impostos, les taxes i els preus públics. Amb l’abstenció de tots els grups de l’oposició, el govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) va aprovar unes ordenances que continuen mantenint congelats la majoria d’impostos i taxes.
De cara a l’any vinent, es manté el tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI), de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), de l’Impost dels Vehicles de Tracció Mecànica, de l’ICIO i de la plusvàlua. En concret, la regidora socialista M. Carmen Cebrián va explicar que el rebut mitjà de l’IBI és de menys de 500 euros i que el tipus impositiu és del 0,677, lleugerament per sobre de la resta de la comarca: “Les ordenances dotaran al municipi dels ingressos necessaris per cobrir les necessitats dels veïns, els comerços i les empreses, amb especial prioritat per a la protecció dels col·lectius vulnerables”, va explicar l’edil.
També va enumerar tot un seguit de beneficis fiscals que acompanyen aquestes ordenances, com per exemple la supressió de la taxa d’ocupació de via pública per als restauradors locals i el mercat no sedentari, un topall en la taxa d’escombraries per a les persones amb pocs ingressos o famílies monoparentals i el cobrament d’aquest impost també als habitatges buits.
El cap de l’oposició, Xavier Corbera, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va criticar el fet que els impostos que els rubinencs paguen, després no es veuen traduïts en uns serveis de qualitat: “Els rubinencs fem un esforç impositiu que creiem que és necessari, però els serveis són cada cop pitjors i anem cap enrere. El que volem és que els nostres diners es gastin correctament”.
Des de les files de Ciutadans (Cs), el regidor Roberto Martín va argumentar que hauria preferit que s’hagués fet una rebaixa de l’IBI tenint en compte la crisi econòmica postpandèmia: “Ens hauria agradat que haguessin pensat més en les famílies, tenir un gest en un moment com l’actual que és complicat”. Tot i això, va valorar l’esforç de la proposta del govern de no augmentar els impostos.
El regidor de Veïns per Rubí (VR), Toni García, va tornar a criticar que l’IBI a Rubí es trobi per sobre de la mitjana de la comarca: “A Rubí es paguen impostos elevats tenint en compte que el salari mitjà brut està per sota de la mitjana”, i va afegir que “la càrrega fiscal no es tradueix en serveis de qualitat”.
Per la seva banda, la regidora de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Betlem Cañizar, va trobar a faltar algunes mesures com ara “penalitzar l’obra nova i afavorir la mediació per al lloguer social” o el “cobrament de l’IBI dels edificis de l’església que no són de culte”. També va reclamar que s’implementi ja la tarifació social a l’Escola d’Art i Disseny i a l’Escola de Música.
Més transparència en l’activitat al Ple
Pel que fa a les mocions, el Ple va aprovar per Junta de Portaveus una proposta de l’AUP per millorar la transparència. La moció demanava crear un apartat al web de l’Ajuntament on es recullin els acords i les propostes del Ple, amb les votacions de cada grup municipal i que es generin unes estadístiques amb les activitats de cada grup municipal.
En canvi, va ser tombada l’altra moció de l’AUP, que demanava un protocol d’actuació i formació per a la Policia Local per incrementar les eines per a la convivència ciutadana. El PSC, ECP i Cs hi van votar en contra, mentre que VR es va abstenir i la resta van votar a favor. L’altra moció que tampoc va prosperar va ser la d’ERC que pretenia que es redactés un protocol de festes populars. El govern va argumentar que ja s’està elaborant un pla que ha de recollir aquest protocol. Tots els grups municipals van votar a favor del text a excepció del PSC i ECP.
En canvi, sí que va ser aprovada l’altra proposta d’Esquerra sobre la pobresa menstrual. L’Ajuntament s’ha compromès a fer campanyes de sensibilització sobre productes sostenibles i a posar a disposició de dones en situació vulnerable aquests productes de forma gratuïta.
Pel que fa a les mocions que no eren estrictament d’àmbit local, es va aprovar amb l’abstenció d’ERC i l’AUP una moció per millorar el sistema de Formació Professional a Catalunya i una altra per unanimitat, impulsada pel col·lectiu de pensionistes, que demanava al govern espanyol que faci una auditoria de la caixa de les pensions.