Marta Cabrera
El Ple de l’Ajuntament ha aprovat una moció de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) per estudiar el trasllat o finalització de les activitats industrials que estan a l’interior del recinte de l’abocador de Can Carreras. Es tracta de dues activitats que tenen llicència municipal, l’emmagatzematge i ensacat de terres, substrats i adobs i el reciclatge de palets. Tots els grups municipals s’han mostrat d’acord per tirar endavant aquest estudi i poder determinar si les activitats compleixen amb la normativa, ja que són de caràcter industrial i es troben en sòl no urbanitzable.
Fa més de 5 anys que la Generalitat va ordenar el tancament de l’abocador de Can Carreras després que l’Agència Catalana de Residus constatés que s’havia superat el límit màxim de la cota permesa. Des d’aleshores, el pas de camions entrant i sortint del recinte s’ha mantingut, segons l’empresa perquè les activitats industrials requereixen el transport de diferents productes.
Els veïns, però, tenen la sospita que TMA Grupo Sánchez, gestor de l’abocador, fa servir aquestes activitats a l’interior del recinte com a “excusa” per continuar entrant residus a l’abocador, que encara no ha estat restaurat. Segons ha explicat la regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, “hi ha sospites que poden estar entrant residus de forma permanent a través dels camions i això dificultaria clausurar l’activitat de l’abocador. Creiem que és el moment de fer un pas més i traslladar o tancar les activitats industrials”.
Crèdit de 5,8 milions d’euros
D’altra banda, a la part de control, el Ple ha aprovat sol·licitar a Banc Sabadell un crèdit de 5,8 milions d’euros per tirar endavant diversos projectes: la primera fase del traslladat de les línies d’alta tensió de Can Fatjó, la millora urbanística de l’avinguda de l’Estatut i el parc de Ca n’Oriol, la primera fase de la restauració de l’edifici de la Supersond, una primera reforma de la plaça Doctor Pearson i la redacció del projecte de la zona esportiva de Can Mir.
A banda d’això, s’han fet modificacions de crèdit per abordar els següents projectes: les obres del Pla director de polígons, la millora del pont de Can Claverí, l’execució de les obres de la rotonda de Ca n’Oriol a l’alçada del carrer Lourdes, la pèrgola de la plaça Salvador Allende, l’adequació de l’oficina del POUM situada al carrer Doctor Robert, les obres dels accessos del pont del carrer Sant Joan, l’ampliació dels horts urbans, la redacció del projecte del centre de recuperació d’animals, la millora i ampliació de la deixalleria i el projecte de rehabilitació de la Torre Salduba.
El Ple també ha aprovat la cessió a la Generalitat de Catalunya dels terrenys on s’ha de construir l’edifici de l’Escola del Bosc, actualment en barracons. Segons ha explicat el regidor d’Educació, Víctor García, ja s’ha acabat el procés participatiu amb la comunitat educativa i “si es compleixen els terminis el 2022 es licitarà la redacció del projecte per tal que estigui en funcionament l’edifici de cara al curs 2024-2025”.
Es licitarà el contracte de manteniment d’espais verds i jocs infantils
La sessió plenària també ha tirat endavant l’inici de la licitació del contracte de manteniment i condicionament d’espais verds, arbres i jocs infantils, que es divideix en diversos lots i que té una dotació de 8 milions d’euros. L’oposició ha criticat el govern perquè la licitació arriba després que el darrer contracte d’aquestes característiques caduqués fa 5 anys. A més, el manteniment de zones verdes, arbrat i parcs infantil és una de les demandes més reiterades de la ciutadania. Tots els grups de l’oposició s’han abstingut.
Per últim, s’ha aprovat l’inici de les expropiacions de les Torres Massana, una de les quals actualment està ocupada i hi viuen animals de granja, i s’ha iniciat l’expedient de reforma del projecte urbanístic de Can Solà, on hi ha diverses cases afectades per un planejament antic, sobretot al carrer de Les Martines.