Uns 10.529 alumnes rubinencs d’educació obligatòria, batxillerat i cicles formatius de grau mig han tornat a les aules aquest dimarts 12 de setembre, en l’inici del curs escolar 2017-2018. La normalitat ha estat la tònica predominant durant l’inici d’aquesta primera jornada, en la qual els centres educatius han obert les seves portes sense incidents per acollir, de nou o per primera vegada, els estudiants rubinencs.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, acompanyada de la regidora de Serveis a les Persones, Marta García, han viscut l’inici de les classes a l’escola bressol municipal La Bruna, des d’on ha desitjat a tota la comunitat educativa que aquest “sigui un bon curs, ple d’experiències noves”.
Martínez ha volgut ressaltar especialment que aquest era el primer dia d’escola des que el juliol passat es va ampliar l’illa de vianants, una mesura que alguns partits de l’oposició van criticar per considerar-la precipitada i que podia complicar el retorn a les aules. La primera edil ha assegurat que l’ampliació de l’illa de vianants no ha comportat problemes extraordinaris i que la situació “no ha estat diferent de com era al final de curs passat”.
Cal recordar que l’Ajuntament, en col·laboració amb la Policia Local, ha establert mesures especials per facilitar els desplaçaments de les famílies fins als centres educatius situats dins de l’illa de vianants o afectats per la seva ampliació. En aquest sentit, s’han previst itineraris alternatius compatibles amb l’illa que garanteixen l’accés en vehicle privat fins a, com a màxim, 25 metres de la porta de les escoles.
Canvis als centres educatius
Aquest curs 2017-2018, Ensenyament ha tornat a eliminar, per baixa preinscripció, el grup de P3 de l’escola Ramon Llull que s’havia recuperat el curs passat. En aquest mateix centre, però, s’ha obert una nova classe de 2n de primària, donat que el nombre d’alumnes ha fet necessari obrir un tercer grup.
Pel que fa a la secundària obligatòria, d’acord a les necessitats de la demanda, s’ha obert un nou grup al Torrent dels Alous i es manté el grup de 1r d’ESO que s’havia ampliat a l’institut L’Estatut.
L’alcaldessa ha reconegut que les ràtios d’alumnes per classe es mantenen a la ciutat en 25 alumnes en l’educació primària i 30 en la secundària. En aquest sentit, Martínez ha reiterat la demanda del Consell Escolar Municipal, que fa anys que reivindica una reducció de ràtios per garantir que es mantenen els centres educatius existents i per millorar la qualitat de l’ensenyament que s’ofereix a la ciutat.
El doble d’alumnes a la pública que a la concertada
Dels 7.283 infants que cursen ensenyament infantil i primària, 4.903 ho fan en centres públics i 2.380 en concertats. Pel que fa a la secundària, dels 3.246 alumnes rubinencs, els instituts públics formaran 2.075 estudiants mentre que les escoles concertades atendran 1.171 joves.
Pel que fa als ensenyaments postobligatoris ─batxillerat i cicles de formació professional─, l’oferta de places per a batxillerat es manté al voltant de les 700, de les quals prop d’un 80% corresponen a centres públics. Quant a l’oferta de formació professional, s’ha vist augmentada en dos cicles formatius de grau superior al Regina Carmeli, Higiene Bucodental i Comerç Internacional, i un de pioner d’Espais Interactius a l’Escola d’Art i Disseny de Rubí. Per contra, l’Institut JV Foix ha deixat d’impartir el cicle formatiu de grau mig de branca administrativa, tal com ja va passar l’any passat amb el de grau superior.
Finalment, les escoles bressol municipals ─Lluna, La Bruna i Sol, Solet─ ofereixen enguany 381 places de servei escolar ordinari, 127 per centre.