Sembla que aquesta font rubinenca va ser instal·lada entre finals del segle XIX i principis del XX, al costat de l’entrada a la masia de can Fatjó, i al costat mateix de la via del tren.
Segons Pere Bel, el doll de la font era situat a l’altra banda de la via, a l’alçada aproximadament de la casa de can Fatjó i prop de l’actual centre cívic del barri.
La foto que il·lustra el present article, que es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya, és del 1945, quan encara no s’havia creat el barri que té el mateix nom de la font. Cal ressenyar que anteriorment a la gran onada immigratòria dels anys 60 la zona immediata a la riera era pràcticament plena de terrenys d’horts.
La font, renovada a causa d’un despreniment de terres del turó de can Fatjó que va tenir lloc el 1944 i que va malmetre l’antiga, tenia dos brolladors, un a la part que donava a la riera. Una altra a la que mirava cap a la via del tren (d’aquí el nom de font de la via a causa de la seva proximitat amb la línia ferroviària), i una bonica ornamentació en forma de gerro la coronava. També es van disposar dos bancs per seure a la part de ponent i es van plantar al seu redós un conjunt d’arbres que a finals dels anys 50, segons hem copsat en una fotografia de Ramon Pallarols (cedida amablement per l’amic Andrés Méndez), ja havien crescut el suficient per donar una bona ombra.
La font de la via va ser, juntament amb la de ca n’Oriol, una de les darreres de Rubí que es varen fer servir per a l’aprovisionament d’aigua potable, ja que totes les altres del municipi havien quedat en desús a causa de la gran expansió urbanística dels anys 70 i 80. De fet, els veïns i veïnes del barri de la Font de la Via, iniciat cap a finals dels anys 50, anaven fins fa pocs decennis a buscar aigua a la font per als nous habitatges que s’hi anaven formant en aquells temps.
Actualment, aquesta font ja ha desaparegut i d’ella només en resta el nom del barri i la plaça. I no té res a veure amb el brollador modern que es troba a l’inici del pont metàl·lic que connecta el carrer de la Font de la Via amb el carrer de la Perla salvant la via dels ferrocarrils.
Nota: agraeixo a Andrés Méndez la informació aportada.
NOTÍCIES RECENTS