Cristina Carrasco
El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs de cassació que va presentar Medi Ambient de la Generalitat, davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJ) que anul·la la llicència ambiental de l’abocador de Can Balasc. Així, aquesta decisió del TSJC ja és definitiva.
La Plataforma Rubí sense Abocadors ha conegut la notícia aquest dimecres i l’ha valorat molt positivament. “Ha estat un procés de quatre anys, llarg i costós, però estem contents que la justícia ens hagi donat la raó”, assenyala Montse Rousse, membre de la plataforma, qui recorda que, a més, “els veïns ens hem trobat bastant sols, l’administració local no ens ha acompanyat en aquesta lluita”.
La batalla per l’abocador de Can Balasc es remunta al 1994. En 2012 TSJC va sentenciar a favor d’Arrins, empresa del grup TMA Grupo Sánchez, determinant que s’havia d’atorgar la llicència i que els residus permesos havien de ser els del projecte original, és a dir, inerts. El 2020, però, la Generalitat va atorgar una autorització ambiental amb permís per abocar residus com restes orgàniques, material sanitari, farmacèutic, residus procedents de petroli, gas i carbó, pintures o residus de construcció, amb restes d’amiant inclosos. Ho feien emparant-se en el canvi normatiu de catalogació de residus per equiparar-los a la normativa europea.
La Plataforma va portar el cas a la justícia i al maig del 2023, el TSJC va anul·lar l’autorització mediambiental concedida per la Generalitat perquè no s’ajustava ni de lluny al projecte inicial. Medi Ambient va fer ús de la possibilitat de presentar un recurs de cassació al Suprem, davant la decisió del Superior de Justícia de Catalunya. Un recurs que el Tribunal Suprem no ha admès a tràmit.
Des de la Plataforma Rubí Sense Abocadors expliquen que encara queda un últim pas en el llarg camí recorregut fins ara: demanar l’execució de la sentència i que la Generalitat retiri l’autorització ambiental ja declarada nul·la i que encara està penjada a la web de l’administració catalana com a concedida.
“És una anomalia que han de corregir”, assenyala Rousse, qui apunta que a la pròxima reunió de la Taula dels Abocadors, prevista per a mitjan juliol, demanaran a l’Ajuntament “que s’encarregui, com a mínim, de fer aquest últim tràmit, ja que l’esforç econòmic que ha hagut de fer el veïnat ha estat considerable”.
Aquesta victòria judicial de la plataforma ciutadana allarga els terminis per al projecte d’abocador, ja que Arrins hauria de començar de nou a tramitar una nova llicència ambiental, ajustada als residus inerts de la llicència d’activitats, i un nou pla urbanístic que incorpori una declaració d’impacte ambiental. Si l’empresa decideix tirar endavant el procés, aquest podria durar com a mínim cinc any. “Entenem que l’empresa haurà de valorar si li interessa iniciar de nou tot el procés, tenint en compte que ja ha quedat clar que es pot abocar i que no”, apunta Montse Rousse. A més, també desitgen que “esperem que Medi Ambient de la Generalitat deixi de regalar autoritzacions, com ho ha estat fent fins ara, sense mirar el que firmen, només perquè els demana una empresa o l’altra”.
Com a curiositat, la decisió judicial s’ha conegut només unes hores abans que l’Associació de Propietaris de Can Balasc rebés un reconeixement pel seu 25è aniversari en el marc de la Recepció d’Entitats de Festa Major.
NOTÍCIES RECENTS