Aparcar al centre de Rubí no és sempre una feina fàcil. Són moltes les persones que creuen que la nostra ciutat té un important dèficit d’aparcament, tan regulat com no regulat. De fet, en les places que no són regulades en el temps, l’aparcament presenta gairebé una plena ocupació al llarg de tot el dia que només disminueix durant la nit i a primera hora del matí.
A l’aparcament de l’Escardívol, per exemple, les places presenten una ocupació mitjana del 95%, és a dir, plena ocupació durant tot el dia fins a les 19 hores, quan comencen a augmentar les places disponibles. D’altra banda, a l’estacionament del Rubí+D, a primera i a darrera hora del dia l’ocupació se situa al voltant del 70%, però en la franja horària de 9 a 19 hores l’ocupació augmenta fins al 95% amb un lleuger descens durant el migdia.
A més, Rubí disposa també d’aparcaments regulats: dues àrees de zona blava i dues de zona taronja. A la zona taronja, situada a l’Escardívol i el Rubí+D, l’aparcament és gratuït però limitat en el temps (màxim 90 minuts) i segueixen una mateixa tendència: a l’inici del dia l’ocupació és reduïda (entorn el 10%), però al llarg del matí arriba gairebé fins al 100%.
Zona blava més barata que a les ciutats properes
Pel que fa a la zona blava, enguany finalitza el contracte amb l’empresa que ho gestionava fins ara i ja s’està fent el concurs per donar una nova concessió. El termini del contracte de la gestió serà de 5 anys prorrogables.
La idea del consistori és que, a les zones on el servei ja està implantat, la posada en marxa sigui immediata i no hagi de deixar de funcionar per l’entrada en vigor del nou contracte. Pel que fa a l’estat dels punts de pagament de la zona blava, l’Ajuntament assegura que no té coneixement que funcionin malament, però amb el concurs que s’està realitzant actualment i la nova concessió es renovaran tant les màquines expenedores com la senyalització.
L’aparcament en aquestes zones disposa també d’un alt percentatge d’ocupació, que se situa entorn el 80%. Segons un estudi del Pla de Mobilitat de les places de zona blava entorn del Mercat, l’ocupació mitjana és del 77%, una xifra que s’eleva fins al 83% els divendres. Més de la meitat dels vehicles, però, tenen una durada d’estacionament inferior a una hora.
Això sí, aparcar a la zona blava de la nostra ciutat surt més econòmic que en algunes de les nostres ciutats veïnes, com per exemple Sant Cugat o Sabadell en les quals l’import per una hora d’estacionament supera l’1,20 euros de Rubí.
Els comerciants rubinencs han mostrat la seva preocupació per la manca d’aparcament en diverses ocasions i amb diferents campanyes en les quals han promogut l’ús dels tres aparcaments soterrats existents al centre de la ciutat.
Moltes de les botigues associades a Rubí Centre lliuren a la seva clientela com obsequi de compra tiquets de mitja hora d’aparcament per estacionar als pàrquings situats a la plaça Salvador Allende, a la plaça de l’Onze de Setembre i al Mercat Municipal, on es troba l’únic aparcament que obre a la nit. Un total de 651 places que complementen les 201 de la zona blava, les 401 de l’Escardívol i les 365 del Rubí+D.
D’altra banda, el Pla d’Inversions 2014-15 té destinada una partida de 360.000 euros a les obres de millora de quatre aparcaments de la ciutat. Un dels quals està situat al costat del Rubí+D, on després de reordenar i asfaltar el solar hi podran estacionar 41 vehicles.