“L’Associació va arribar a tenir 125 membres i el 1918 van començar a editar el setmanari Saba Nova, que va publicar-se fins al 1936. (…) Arran de la dictadura de Primo de Rivera, l’Associació va canviar el seu nom pel de “Centro Excursionista de Rubí”. Anys després, el 1932 acabaria dissolent-se i la parròquia de Sant Pere s’apropiaria del seu local per allotjar-hi el Casal Popular”
Aquesta entitat de caràcter netament catalanista es va crear el 1903 i els seus membres eren normalment de classe mitjana i amb cert nivell cultural. Impulsaren diverses activitats com per exemple cursets de català i el 1907 van organitzar els primers Jocs Florals de Rubí. Hi col·laboraven també professors de les Escoles Ribas, com ara Martí Tauler, el qual podem veure, entre molts altres socis i sòcies, a la fotografia que acompanya aquest article, cedida al Centre d’Estudis Rubinencs per Jana Úrsul, i que fou presa durant una excursió de la Joventut Nacionalista els anys 20.
Fou també el 1907 quan es produí l’incident en el qual diversos membres de l’entitat apedregaren el líder republicà Alejandro Lerroux a Rubí. Els seguidors de Lerroux es destacaven pel seu antiregionalisme i anticlericalisme, en contraposició al catalanisme més aviat conservador dels integrants de la Joventut Nacionalista.
L’Associació va arribar a tenir 125 membres i el 1918 van començar a editar el setmanari Saba Nova, que va publicar-se fins al 1936.
A les eleccions municipals de vegades es presentaven sols i altres, col·ligats amb els candidats de la Cambra Agrícola, conservadors i monàrquics, amb els quals, no obstant això, de vegades topaven per les seves idees. Per altra part, els nacionalistes rubinencs van participar activament a la campanya engegada entre 1918 i 1919 per aconseguir una autonomia per Catalunya.
A més, és a partir d’aquests anys quan molts socis es van radicalitzar i van esdevenir més esquerrans, fins al punt que a les eleccions generals de 1919 l’Associació Joventut Nacionalista va recolzar el candidat a diputat Domènec Palet, republicà, enfront del conservador Alfons Sala.
El 1920 van començar a edificar la seva seu, el Casal Nacionalista, a l’actual edifici del Casal Popular. Van inaugurar una primera fase l’any següent, però una sèrie de dificultats econòmiques i polítiques van impedir que n’acabessin la construcció.
El 1922 diverses entitats catalanistes van organitzar la Conferència Nacional Catalana i l’Associació Joventut Nacionalista de Rubí també va seguir aquesta tendència més esquerrana tot abandonant el caire més conservador que l’entitat havia tingut en els seus inicis.
Arran de la dictadura de Primo de Rivera, l’Associació va canviar el seu nom pel de “Centro Excursionista de Rubí”. Anys després, el 1932 acabaria dissolent-se i la parròquia de Sant Pere s’apropiaria del seu local per allotjar-hi el Casal Popular.
Per altra part, la publicació Saba Nova continuaria fins al 1936, però com a òrgan d’expressió d’Acció Catalana Republicana, amb uns ideals molt similars a les de la Joventut Nacionalista.
Agraeixo la informació prestada per l’amic Ramon Batalla per tal d’escriure aquestes línies.
NOTÍCIES RECENTS