Una trentena d’artistes locals han treballat durant setmanes per fer possible l’exposició Diorames de Nadal, organitzada per l’Associació de Pessebristes de Rubí anualment a l’Aula Cultural. 22 diorames formaran part de la mostra d’enguany, realitzats individualment, alguns en parelles i altres en grups de fins a sis persones. Infermeres, administratius, mestres o jubilats, amb el nexe comú de l’afició pels pessebres, són els autors de les creacions.
Enguany podrem trobar obres molt diferents, que reflecteixen paisatges propers com les principals muntanyes de Catalunya, paisatges llunyans com la Muntanya dels 7 colors del Perú, reinvencions d’escenes de Nadal o referències a altres cultures com l’Antic Egipte.
El president de l’Associació de Pessebristes, Josep González, explica que després del centenari de pessebristes i el centenari del Ferrocarril on van dur a terme exposicions amb un gran diorama conjunt, en aquesta edició tornen a les arrels, ja que cadascun dels artistes se centra en el seu propi diorama. “Enguany hi ha una gran varietat d’estils, donem llibertat a cada artista per fer creacions sense necessitat de seguir l’estructura ortodoxa del pessebre”, afirma González. Ell i la seva dona, la Glòria, han creat un pessebre que mostra l’ofici de fuster de Sant Josep, ajudat pel seu fill Jesús.
Aurora Cardona, actualment jubilada i anteriorment mestra a l’Escola Montserrat, on va exercir durant 10 anys, és una de les artistes participants. L’Aurora realitza enguany dos pessebres amb la col·laboració d’altres companys pessebristes. En un d’aquests mostra una casa d’avis antiga i restaurada amb l’església de Sant Pere de fons on, després del dinar de Nadal familiar, una de les nétes recita el Poema de Nadal davant els avis, germans i pares. El diorama està emmarcat amb un vers del poema. Amb aquesta obra, l’Aurora explica que ha volgut fer un homenatge a les tradicions familiars nadalenques per mostrar com se celebra el Nadal a les cases, i alhora s’ha inspirat en el seu pare.
Un altre dels diorames està protagonitzat per infants que recullen i comenten els seus regals al carrer després de la nit de Reis, amb la sortida del sol de fons i un dels Reis d’Orient marxant en camell.
Enguany s’ha mantingut el poliestirè extrudit com a principal material en la creació d’escenaris, ja que es tracta d’un material molt més net i pràctic, ja que es pot fer per trossos, i que permet un major nivell de detall que el guix.
L’exposició Diorames de Nadal s’inaugurarà aquest diumenge a les 12 hores a l’Aula Cultural, i es podrà visitar fins al 12 de gener cada tarda de 17.30 a 20.30 hores i els diumenges i festius de 12 a 14 hores i de 17.30 a 20.30 hores. A més, aquest divendres s’estrenarà el pessebre de l’Ajuntament, de la Biblioteca i de l’església de Sant Pere.