El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va resoldre al desembre que les persones afectades per clàusules sòl a la hipoteca tenen dret a percebre la quantia abonada de forma retroactiva. Aquesta sentència provoca que milers de persones, afectades per unes clàusules que el 2013 la justícia espanyola va considerar abusives, estiguin ara en disposició de reclamar a les entitats financeres els diners abonats en concepte d’uns interessos il·legítims.
Per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), el consistori ha de donar suport als rubinencs afectats per aquest problema i ajudar-los a reclamar els seus diners. Per aquest motiu, les dues formacions presentaran al Ple de gener una moció instant a l’Ajuntament a reforçar l’Oficina Municipal d’Informació al Consum (OMIC) per tal de poder atendre els afectats: “Com a entitat pública que vetlla pels interessos dels rubinencs, cal que l’Ajuntament faci un acompanyament a les famílies afectades per la clàusula sòl”, explica el portaveu ecosocialista, Ramon Capolat.
El regidor de l’AUP, Aitor Sánchez, creu que l’OMIC és el lloc ideal per rebre la gent afectada: “L’OMIC pot fer aquest acompanyament perquè les persones afectades no es trobin en una situació d’indefensió”.
El text de la moció demana reforçar amb més personal l’oficina i, si no és possible, demanar aquest reforç a la Diputació.
D’altra banda, Capolat considera que “és preocupant que en tots aquests dies l’Ajuntament encara no s’hagi pronunciat sobre la qüestió”.
Tant l’Alternativa com Iniciativa també creuen que cal que el consistori es reuneixi amb els directors de les entitats financeres de Rubí per saber “quin plantejament tenen respecte al retorn dels diners, l’Ajuntament ha de ser bel·ligerant en aquest tema, el retorn ha de ser del 100% dels diners”, afirma Capolat.
Una altra de les peticions és que l’administració local signi un acord amb algun col·legi d’advocats per tal que els processos de demanda puguin ser col·lectius.