A Barcelona, s’està impulsant la moneda local i social REC. / Ajuntament de Barcelona
El grup municipal de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) presentarà al proper Ple Municipal una moció per a la creació d’una moneda local i social a la ciutat, amb l’objectiu de contribuir a l’economia local, donar suport a les necessitats bàsiques de la població i apostar per una transició ecològica.
Segons la formació assembleària, les monedes locals representen un pas endavant que afegeix valor a les iniciatives de suport al comerç local, ja que suposen una injecció de diners al teixit comercial i multipliquen els efectes tant a escala econòmica com social.
L’AUP assenyala que al món hi ha almenys 5.000 monedes locals en funcionament, impulsades per xarxes ciutadanes o per institucions. A Catalunya hi ha dos referents de monedes impulsades als ajuntaments: la Grama, a Santa Coloma de Gramenet, o el Vilawatts, a Viladecans. A Barcelona s’està impulsant el REC.
Per l’Alternativa, la creació d’una moneda local és una iniciativa que està creixent arreu del món, com a moneda alternativa que suma a l’objectiu econòmic finalitats socials. Aquestes monedes aconsegueixen que els diners es mantinguin vinculats a l’economia real i propera, tot creant arrelament al municipi i entre la comunitat, mentre involucren els diferents agents socials locals -gent que produeix, compra, ven o intercanvia- en el desenvolupament d’activitats econòmiques, s’estimula el consum de proximitat i, en moltes ocasions, es promouen també determinats serveis (com l’ús d’energia renovable) o actituds (com la selecció de residus) o es fa suport a necessitats socials, assenyalen des de l’AUP.
A tall d’exemple, la formació es refereix a la Mola, una moneda d’un districte de Madrid, que s’obté com a recompensa per cada quilo de matèria orgànica aportat a la deixalleria, o Elkhilur, a Euskadi i Navarra, que permet fidelitzar comerços i finançar projectes socials.