Arran de la destrucció del safareig de la finca de Cal Met Lleó fa unes setmanes, l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) demana que s’impulsi des de l’Ajuntament un projecte ampli sobre la recuperació històrica del paper que han tingut les dones al llarg de la història de la ciutat. En els darrers anys, les institucions i els grups de recerca han aprofitat elements patrimonials com els safaretjos, símbol del treball de cures i de sosteniment de la vida, per recuperar la història de les dones, constantment invisibilitzada al llarg dels segles.
La regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, ha demanat a l’Ajuntament que treballi per millorar la conservació i el manteniment del patrimoni, ja sigui en espais públics o privats. En el cas de la casa de Cal Met Lleó, que és una finca privada, la portaveu ha explicat que “l’Ajuntament podria haver denegat la llicència d’obres si aquesta incloïa l’enderrocament del safareig, que era part del patrimoni protegit”, o en tot cas, “si no estava inclòs aquest enderrocament en el projecte d’obres, sancionar la propietat”.
Beques per la recuperació de la memòria de les dones
La proposta, que es presentarà en forma de moció al Ple, inclou recopilar i visibilitzar els treballs d’història local que s’han fet amb perspectiva feminista o amb les dones com a protagonistes i recuperar la història de les feines productives lligades a les dones, com per exemple el treball a la indústria tèxtil, i de les revoltes protagonitzades per dones, moltes d’elles relacionades amb el preu de la farina. “Són un seguit de propostes per recuperar les aportacions de la dona, perquè la construcció històrica la fem els nens, les nenes, les dones i els homes, però al final només es visibilitzen les tasques dels homes”, ha explicat Cañizar.
Per tirar endavant aquests projectes, l’AUP proposa crear també un conjunt de beques o ajuts dirigits a estudiants o historiadors perquè treballin per la recuperació històrica de la memòria de les dones. A més, consideren que caldria impulsar la catalogació i senyalització del patrimoni, una tasca que hauria d’estar relacionada amb el Museu Municipal Castell (MMUC).
L’AUP critica la manca d’informació sobre la Torre Salduba
L’anunci de la rehabilitació de la Torre Salduba que ha fet aquesta setmana el govern local ha agafat per sorpresa els grups municipals, que no en sabien res, segons ha explicat Belem Cañizar: “Ens sembla meravellós assabentar-nos del projecte per la premsa quan precisament a la comissió informativa vam preguntar sobre què passaria amb les Torres Massana i ens van remetre al Pla d’Equipaments”. L’AUP, que fa anys que reivindica que es recuperi tot aquell espai, majoritàriament de propietat municipal i en estat ruïnós, lamenta que no se’ls hagi explicat el projecte de la Torre Salduba, que està previst que es converteixi en un centre de formació de rehabilitació energètica i energies renovables, i que tampoc s’hagi compartit amb els veïns: “El que es farà allà pot ser interessant, però no tenim prou coneixement per valorar-ho, i no ens conta que hagin fet cap procés de participació comunitària amb els veïns”, ha criticat la portaveu de l’Alternativa.