El grup municipal de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) presentarà en la propera sessió plenària una moció perquè l’Ajuntament reclami a la Generalitat de Catalunya la construcció de noves places en residències públiques a la ciutat que permetin assumir la demanda, així com acordar un increment de les places en centres de dia.
L’AUP assenyala que, segons les últimes dades oficials del 2018, a Rubí la població major de 65 anys se situa en les 11.724 persones, el que suposa un 15,8% de la població total, una xifra que es preveu que vagi en augment per l’envelliment progressiu de la població als països enriquits.
Pel que fa a places de residència per a gent gran, la ciutat només compta amb 65,51 places per cada 1.000 persones majors de 65 anys. I d’aquestes, tan sols 18,31 són d’oferta pública, mentre que les 47,20 restants són d’oferta privada.
Per a la formació assembleària, aquest escàs nombre de places genera que a l’única residència pública de la ciutat, la situada al carrer Primer de Maig, hi hagués l’any 2018 fins a 174 persones en llista d’espera. A més, Rubí compta amb set centres de dia, però tan sols un de titularitat pública.
A més, Martín Pretel, membre de l’AUP, recorda que la vulnerabilitat de moltes persones grans, i especialment la manca de recursos, està propiciant la promoció per part d’entitats financeres de l’anomenada hipoteca inversa, “amb la finalitat especulativa d’apropiar-se de l’habitatge de les persones” a canvi d’aportar el cost de la plaça de residència que no queda cobert amb la pensió. El cost d’una plaça pot rondar els 1.800 euros, quan la mitjana de les pensions és de 1.080 eurps per homes i 729 euros per dones.
Per tot plegat, l’Alternativa d’Unitat Popular creu que és indispensable la creació de més places públiques tant pel que fa a residències com a centres de dia.
Sociohabitatges i cooperatives
La moció també proposa planificar la construcció de sociohabitatges públics per a la gent gran que incloguin serveis auxiliars i espais comuns de relació, així com promoure entre la gent gran i de mitjana edat la constitució de cooperatives d’habitatge sènior que incloguin una mirada cap a la futura possible dependència de les persones que en formin part. Nela Anguita, membre de l’AUP, explica que són propostes novedoses, que permetrien viure amb autonomia a la gent gran, però compartint determinades cures o atencions, i sobretot amb espais de relació.