L’edifici Ressò, un projecte d’una cinquantena d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectes del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es construirà a Sant Muç a l’octubre, després que l’Ajuntament adeqüi els terrenys on finalment s’instal·larà. Aquest projecte s’ha endut dos primers premis del concurs internacional d’habitatge sostenible Solar Decathlon Europe 2014, que es va disputar la setmana passada a Versalles, a París.
L’equip de la UPC, l’únic representant català, va obtenir el primer premi d’innovació, el primer premi en la modalitat d’arquitectura i el tercer en la d’urbanisme i societat. En la classificació general, va quedar en desena posició.
Què és l’edifici Ressò?
Es tracta d’una casa de 150 m2 i 6 m d’alçada, basada en una infraestructura col•lectiva i un espai comunitari per catalitzar un procés de rehabilitació social i urbana. Amb l’jectiu de donar resposta al context de crisi social, econòmica i mediambiental actual, l’equip d’ETSAV ha creat un prototip d’arquitectura sostenible que fomenta la rehabilitació social i energètica dels habitatges i fa replantejar-se la manera d’habitar de les persones.
Un cop desmuntat, Ressò es tornarà a construir a Sant Muç per donar servei al veïnat i millorar socialment i energèticament la urbanització rubinenca. Els veïns podran utilitzar-lo per dur a terme tasques domèstiques, com cuinar, rentar la roba, o altres activitats diverses, com si fos un centre cívic. L’espai aconsegueix l’autosuficiencia mitjançant sistemes passius i ofereix, de manera gratuïta, condicions climàtiques i de temperatures adaptatives, assumint que l’ocupació i l’activitat dels usuaris reforçaran el confort.