Els talls de llum a la ciutat, el cost de l\’energia o l\’origen de l\’electricitat han estat alguns dels temes que es van discutir en el Ple que es va celebrar dijous corresponent al mes de gener. Hi havia tres mocions que giraven al voltant de qüestions relacionades amb l\’energia elèctrica, la primera de les quals demanava exigir a Endesa una solució als talls elèctrics a la ciutat i que va ser aprovada per Junta de Portaveus. La moció, presentada per Esquerra Republicana, exigeix a la companyia subministradora de l\’energia que faci un bon manteniment de la xarxa per evitar els talls reiterats de llum.
Les altres dues mocions que tractaven temes energètics no es van aprovar. L\’AUP va posar sobre la taula una petició per reclamar a Endesa que compleixi el contracte signat amb els ajuntaments de Catalunya i garanteixi que el 100% de l\’energia subministrada sigui d\’origen renovable i, si no és així, que s\’apliquin sancions a l\’empresa. En aquest cas, la moció no es va aprovar perquè el PSC i En Comú Podem van votar-hi en contra. Andrés Medrano, regidor de Transició Energètica, va explicar que \”tota l\’energia que consumeix l\’Ajuntament de Rubí és renovable\” i va indicar que la moció contenia errors.
Tampoc es va aprovar una moció de Ciutadans que demanava al govern espanyol que impulsés mesures per evitar l\’augment del preu de la llum i la creació d\’un fons de compensació per evitar tallar el subministrament elèctric a les famílies vulnerables. La formació taronja es va quedar sola defensant aquesta moció, ja que la majoria de partits van insistir que no és el govern qui s\’ha de fer càrrec del sobrecost de la llum ni dels impagaments, sinó la companyia elèctrica, que cada any té beneficis milionaris. Tots els partits van votar-hi en contra, a excepció de Veïns per Rubí, que es va abstenir, i de Cs, que hi va votar a favor.
L\’altra moció que tampoc es va aprovar va ser un text d\’ERC per donar suport al conseller Bernat Solé, recentment inhabilitat per l\’1 d\’Octubre. El PSC i Cs van votar en contra de la proposta, mentre que els comuns i VR es van abstenir. La moció només va comptar amb el vot a favor d\’ERC i l\’AUP.
Reforçar la Sindicatura de Greuges
El Ple va aprovar una moció d\’Esquerra a través de la Junta de Portaveus per millorar el procés d\’elecció de la figura del Síndic de Greuges, reforçant la participació ciutadana, dotant de recursos econòmics i personals l\’oficina i atribuint una remuneració al síndic.
També es va aprovar per Junta de Portaveus una moció de l\’AUP que reclamava que les empreses que treballen per l\’Ajuntament regularitzin la situació contractual dels seus treballadors després d\’una sentència judicial que prohibeix vincular els contractes dels treballadors amb els contractes de serveis a l\’administració pública.
Per tancar el capítol de mocions, el Ple va viure un llarg debat sobre les accions que s\’han dut a terme a les escoles i instituts públics arran de la pandèmia després que el PSC presentés una moció per demanar que es doti d\’equipament informàtic i connectivitat digital els alumnes vulnerables. El regidor d\’Educació, Víctor García, va afirmar que a Primària han arribat \”zero ordinadors i a secundària només a dos centres\”. Mentre que el portaveu d\’Esquerra, Xavier Corbera, ho va desmentir i va defensar la feina realitzada des de la conselleria d\’Educació: \”Les coses es poden fer millor, però la gestió del Departament d\’Educació és bona, principalment gràcies als professionals\”, i va titllar la moció \”d\’electoralista\”. El text es va aprovar amb el vot en contra dels republicans.
S\’aprova un nou ROM
Després d\’anys treballant per l\’aprovació d\’un nou Reglament Orgànic Municipal (ROM), finalment aquest es va dur a aprovació al Ple després que tots els partits pactessin una correcció a última hora sobre el text. D\’aquesta forma, el nou reglament va ser aprovat per unanimitat per tots els grups polítics. El ROM actual era un document aprovat el 1987.
També es va aprovar una ordenança per fomentar la instal·lació de plaques solars a la ciutat i un conjunt de projectes d\’obres, entre els quals hi ha la millora dels accessos al pont del carrer Sant Joan, la reurbanització de la rotonda de Ca n\’Oriol, el projecte del carrer Sabadell, l\’arranjament de les zones verdes del Sector H, l\’acabament de les obres de reparació de la xemeneia de l\’Escardívol i la reforma de les oficines del carrer Doctor Robert. Precisament, aquest darrer projecte va aixecar moltes crítiques entre l\’oposició per l\’elevat import de la reforma, de 316.000 euros per un local d\’administració de poc més de 130 m2 i que serà la futura seu de Participació Ciutadana. La majoria de l\’oposició va criticar aquest pressupost, apuntant que el mobiliari és de luxe i també lamentant que l\’oficina no se situï en un equipament municipal, sinó en unes oficines de lloguer que cal reformar.