Tot i la pujada de preus, molts rubinencs no renuncien a marxar uns dies de vacances, però aposten per buscar fórmules econòmiques que s’ajustin al pressupost
Redacció
Les agències de viatges han confirmat que aquest estiu, malgrat l’encariment dels preus, s’està registrant un increment de la demanda de viatges. Amb un 15% més de reserves respecte al 2022 i superant els nivells de prepandèmia, la demanda ha pujat de cara a les vacances del 2023. Des de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), assenyalen que l’augment de les reserves és notable en el sector turístic, malgrat l’encariment dels viatges, sobretot pel que fa al transport aeri i en l’allotjament.
Franquesa Viatges i 747 Viatges, dues agències rubinenques, ens han confirmat aquest augment de demanda en l’àmbit local. “És cert que hem notat un increment de reserves respecte a l’any passat, ja que la gent ha volgut tornar a viatjar” assegura Marta Costa de Franquesa Viatges.
A més, aquest estiu és el primer sense restriccions pandèmiques, perquè estius anteriors encara n’hi havia algunes i la por a la Covid era més present.
Una de les dinàmiques que més ha canviat respecte a l’any passat ha estat l’antelació de les reserves. La majoria d’agències han registrat gran part de les reserves amb més de dos mesos d’antelació sobre la data del viatge. En aquest sentit, l’Anna Garcia, de l’agència 747 Viatges, afirma que “les reserves han començat abans. Com s’han apujat els preus, moltes famílies venien al febrer per reservar viatges per les vacances”. En reservar amb antelació, els viatges sempre surten més econòmics perquè les agències fan promocions i descomptes.
L’agència Franquesa Viatges assenyala també que altres rubinencs “han començat abans a reservar a causa de l’experiència de l’any passat, on hi havia menys places i molta gent es va quedar sense plaça. Com la gent tenia moltes ganes de viatjar aquest any, han reservat abans”.
Tot i això, igual que el preu de la vida, el preu de les vacances ha continuat augmentant. Els preus dels viatges per persona a les agències ronden als 2.000 € per setmana. Marta Costa destaca que “no és que la gent busqui viatges més barats, sinó que està tot tan car que no tenen més opcions, van a coses més concretes per trobar bons preus”.
Tanmateix, les grans destinacions han tornat a les vacances de moltes persones. Hi ha hagut un repunt de destinacions d’abans de la pandèmia, és a dir, tornen els viatges internacionals a països africans, asiàtics, nord-americans… Respecte als viatges nacionals, trobem les Illes Canàries i Balears com a destinacions preferides a les agències, i també ciutats com Madrid.
Més enllà dels rubinencs que podran gaudir de grans viatges internacionals, hi ha molts altres que tampoc renunciaran a uns dies de descans fora de la ciutat, a destinacions de platja o muntanya properes, a Catalunya, o a la resta de l’estat. Evidentment, sempre hi ha qui no marxarà enlloc per qüestions laborals, familiars o de salut, entre altres. Alguns rubinencs ens expliquen què faran per vacances.
A ON MARXEN ELS RUBINENCS? ALGUNS ENS EXPLIQUEN QUÈ FARAN AQUEST ESTIU
Qui té un poble, té un tresor
Malgrat que quan tenen oportunitat s’apunten a algun viatge per a gent gran, Paqui, i el seu marit, Paco, enguany viatjaran fins a Lubrín, un poble de la província d’Almeria, d’on és originari ell. “La meva cunyada ja té 90 anys i està delicada, així que volem anar a veure-la”, explica Paqui, qui afegeix que “a més, nosaltres al poble ens ho passem molt bé”.
Aquest matrimoni rubinenc explica que allà encara tenen molta família i que visitar-los a l’estiu els fa molta il·lusió. “Des d’allà fem excursions a la platja, a altres pobles, organitzem trobades i fins i tot assistim a un dinar d’exalumnes de l’escola”, assenyalen. També es retroben allà amb altres rubinencs o vallesans que són de la zona, fet que també fa gràcia.
A banda dels retrobaments familiars i amb amics i de les festes i sortides allà, tornar al poble també és gaudir de la gastronomia de la infància i recuperar records. “Allà es menja molt bé i tot és bastant molt més barat”, apunta Paqui, qui quan torna cap a Rubí sempre carrega coses com oli o productes típics.
“Anar al poble és retrobar-te amb la família i els amics. I allà no parem: fem excursions, anem a la platja,…”
— Paco i Paqui
Viatge a Tailàndia
La Carla és una rubinenca de 24 anys que aquest any viatjarà a Tailàndia, on passarà 20 dies. Reconeix que és un viatge car, sobretot pel que fa als vols, però “és un viatge que tenia pendent abans de la pandèmia i tenia moltes ganes de fer-ho”, explica.
Aquesta rubinenca, que es dedica al món del Marketing, explica que va “sola”, però que s’ha apuntat a un viatge en grup amb Huakai, una web de viatges en grup organitzats per gent amb edats i interessos similars. En aquest cas, la Carla farà una ruta per Tailàndia amb joves que s’han apuntat al mateix viatge.
Tot i que assegura que normalment planifica i s’avança molt pels viatges d’estiu per aconseguir els millors preus, enguany explica que el fet de no tenir clar els dies de vacances la va obligar a reservar el viatge a principis de juny. Potser li ha sortit una mica més car, però no ha volgut renunciar al seu viatge somiat.
Per a qualsevol investigador, la millor opció laboral és marxar a l’estranger a treballar, desgraciadament
— Carla
De ruta per Espanya i Portugal
L’Anna i el Jordi són una parella rubinenca de 56 i 58 anys que ja ho tenen tot a punt per marxar a l’agost: faran una ruta amb diverses aturades fins a arribar a l’Algarve portuguès. L’Anna ens explica que enguany han optat per agafar el cotxe i fer-se el seu viatge a mida. Així, passaran una nit a Toledo, tres nits al parc nacional de Monfragüe, a Extremadura, una nit a Lisboa, tres a la localitat costanera de Sines i, finalment, tres dies a l’Algarve portuguès.
“Ja ho tenim tot planificat i els allotjaments reservats des de principis de juny, hem optat per buscar els allotjaments més econòmics, com hostals o apartaments rurals, ja que al final només vas a dormir, i hem calculat també el cost de benzina”, explica l’Anna.
La parella creu que la despesa més gran serà en el menjar. “Ens agrada descobrir i gaudir de la gastronomia d’allà on estem, així que hem calculat que aquí serà on més gastarem, perquè no ens ho mirarem tant”, apunta.
Amb moltes ganes que arribi l’agost, l’Anna i el Jordi expliquen que el viatge que han planificat aquest estiu inclou descobrir ciutats amb molta història com Toledo o Lisboa, gaudir de la natura i el senderisme del parc nacional de Monfragüe i també disposar de temps per la platja i els encants de l’Algarve. “Podrem fer una mica de tot el que més ens agrada i al nostre ritme”, assenyalen.
“Farem una ruta que ens hem planificat a la nostra mida: ciutats amb història, muntanya i platja”
— Anna i Jordi
Vigilant de la ciutat
En Jordi és un rubinenc que treballa com a funcionari i que va haver d’agafar les vacances al maig. Aquells dies va poder fer, amb la seva dona, un viatge pel Camí de Santiago de deu dies. Ara a l’estiu no té vacances, però no desespera.
“Fa anys que ens passa, així que em quedo a vigilar la ciutat, com dic jo”, explica el Jordi. “A l’agost, sembla que Rubí s’aturi, hi ha molt poca gent, pots aparcar on vulguis sense problemes, això sí, no hi ha activitats per a ningú, si vols alguna proposta d’oci pel teu temps lliure, has de marxar fora” assenyala.
Malgrat no marxar de vacances a l’estiu, assegura que la seva dona, que disposarà d’una setmana festiva, i ell aprofitaran per anar a la platja, a la piscina, celebrar el seu aniversari i quedar amb amics.
“No tinc vacances a l’estiu. Em quedaré a vigilar Rubí, que s’atura a l’agost. Hi ha molt poca gent i pots aparcar fàcil”
— Jordi
El càmping, una opció cada cop menys assequible
La Susanna, el seu marit i les seves dues filles tornaran a apostar pel càmping a la costa gironina. Ja abans de tenir les nenes, com a parella, feien rutes i paraven a càmpings. Quan van tenir la primera filla van escollir aquest de l’Estartit i ja fa 18 anys que repeteixen.
La rubinenca explica que els sogres els deixen una autocaravana i que passen com a mínim uns dies al càmping. “La gran ja comença a volar sola i al càmping intentem estar els quatre i que sigui el nostre moment familiar”, apunta Susanna. “Les nenes van fer amics i amigues, nosaltres amics dels pares d’aquests, i passat uns anys has establert uns vincles que, amb alguns, van més enllà del càmping”, explica.
La Susanna reconeix que el càmping és una opció que cada cop és més cara, i especialment a l’agost. “Com més serveis ofereixen, més car, i a l’agost més, i amb la pujada de preus actual, encara més”, afirma.
La família, per fer front a l’increment de preus, opta per reduir el temps d’estada, però, de moment no renúncia: “les nenes, que ja són grans, encara volen anar”. Tot i això, apunten que, ara que les filles són grans, pot ser que en el futur es plantegin altres opcions.
NOTÍCIES RECENTS