El merengue, el ball nacional de la República Dominicana, i les danses més tradicionals de Bolívia han estat les protagonistes de la darrera edició del Rubifolk, el Festival Internacional de Dansa Tradicional que organitza des de fa 14 anys l’Esbart Dansaire de Rubí i que ha tingut lloc aquest cap de setmana.
Els grups Ballet Folklórico Manuel Acosta, de Bolívia, i de la Compañía Nacional de Danza Sangre Mulata, de la República Dominicana, han estat els grups convidats a aquesta edició del Rubifolk. També havia confirmat la seva assistència una formació gallega que a darrera hora no va poder assistir. Tot i el daltabaix que aquesta baixa va causar a l’organització del festival, que no va tenir temps de trobar un substitut en tan poc espai de temps, la direcció del Rubifolk va readaptar la programació i el públic va gaudir de nou amb el festival.
En aquest sentit, les dues formacions convidades han disposat de més temps per a mostrar els seus balls. Així, l’espectacle de divendres a la nit va estar protagonitzat íntegrament pel grup bolivià, mentre que el de dissabte va ser exclusivament pel conjunt dominicà. Per a Jordi Rubio, director del festival, aquest fet ha permès al públic “aprofundir millor en el folklore d’aquests dos països”.
Una de les novetats d’aquesta edició és que els espectacles s’han traslladat de l’amfiteatre d’El Castell al teatre La Sala, ja que des que s’oferien al Castell havia caigut el nombre d’espectadors. “Hi havia gent reticent a creuar la Riera” reconeix Rubio, qui considera que l’aposta per La Sala “ha estat un encert, hem perdut capacitat però és el lloc idoni per presentar espectacles, hem guanyat en qualitat”.
Pel que fa a la programació, divendres a la tarda va tenir lloc la tradicional rebuda per part de les autoritats locals als grups convidats i a l’Esbart Dansaire com a grup amfitrió a la plaça Pere Aguilera, des d’on es va iniciar una lluïda i rítmica cercavila pels carrers del centre. Dissabte al matí, els grups van visitar el Mercat Municipal ballant i fent ballar a paradistes i clients i després van participar en la cercavila de la flama del Correllengua.
L’espectacle de cloenda, en el qual hi van participar els dos grups convidats i l’Esbart que va oferir les populars Gitanes de Rubí, va tenir lloc diumenge a la nit a La Sala, que es va omplir de gom a gom. Entre músiques, danses i en un ambient festiu, l’espectacle va finalitzar amb ‘L’Hora dels adéus’ conjunta.
A la cloenda, l’Esbart va aprofitar per reconèixer les 9 famílies acollidores que des de fa 10 o més anys han col·laborat amb el festival acollint a casa seva membres dels grups convidats. Cal destacar, però, que aquest any, per primera vegada, no s’ha fet servir aquesta fórmula sino que les formacions han dormit en un espai cedit per l’escola Regina Carmeli.
Tot i que amb un format més reduït, pel nombre de grups convidats, de dies i de programació d’activitats, el Rubifolk ha tancat la 14a edició com una proposta consolidada: “Ja és un festival de referència en el món de la dansa tradicional”, apunta Jordi Rubio, qui assegura que l’Esbart “continuarà treballant perquè el festival es mantingui, ni que sigui en petit format, ja que la crisi també ens ha afectat”. (veure notícia Correllengua)