Cristina Carrasco
Redacció
Els actes del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat han culminat aquest diumenge 3 de desembre, data de la commemoració, amb una festa oberta a tota la ciutadania a la plaça del Doctor Guardiet. La trobada ha comptat amb la participació de les entitats i serveis de l’àmbit, que hi han exposat la seva activitat, han protagonitzat tallers i, finalment, s’han unit per a la lectura del manifest reivindicatiu de la jornada.
El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat se celebrava enguany sota el lema Escolteu-nos! Nosaltres també…, una frase escollida per les pròpies entitats i serveis que reclama el poder de decisió de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la seva vida. Així ho ha reflectit el manifest, amb referències al seu dret per escollir com viuen i amb qui viuen, a ser protagonistes en tots els àmbits de la societat i no ser de segona categoria, a viure de forma independent, a ser tractades com a persones adultes, a tenir opinió tots els dies de l’any i a treballar amb totes les garanties, entre d’altres.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha resumit les demandes expressades per les entitats i serveis de l’àmbit de la discapacitat amb la paraula respecte: “És el que estan demanant en el seu dia a dia, que tothom siguem conscients que hi ha persones amb capacitats diverses i que, per a determinades qüestions que ens poden semblar molt bàsiques, necessiten cert tipus d’ajut”.
El manifest d’enguany ha estat secundat per APDIR, Club Horitzó 1994, DAPSI Rubí, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i la seva Associació de Mares i Pares d’Alumnes, el Club Escola de Futbol Can Mir, RubíTEA, l’Associació Daus, el Servei de Rehabilitació Comunitària, l’empresa municipal Font del Ferro, l’Oficina Tècnica Laboral de l’Ajuntament, l’Associació Estel, la Llar Ca n’Alzamora, Infinits Somriures, la Fundació AVAN, l’ONCE i l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional.
Una commemoració festiva
La ciutadania que s’ha acostat a la plaça del Doctor Guardiet ha pogut visitar les diferents parades informatives de les entitats i serveis, i assistir a diferents activitats lúdiques i de sensibilització, com una exposició fotogràfica del grup de dones Círculo Libre, una desfilada de roba a càrrec de l’Associació Daus en col·laboració amb el grup de dones de costura impulsat per Serveis Socials al Centre Cívic del Pinar-La Cruïlla, l’actuació de l’orquestra Diversmúsic de l’Escola Municipal de Música Pere Burés, i una sessió final de DJ amb PD EFA. En molts d’aquests moments la plaça ha estat plena, un fet que ha celebrat l’alcaldessa tot recordant els primers anys de la commmemoració, força més humils.
Enguany, la programació del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat s’ha allargat durant la setmana amb diverses propostes: un programa de ràdio relacionat amb la dona i la discapacitat, una xerrada sobre els efectes de la prematuritat, un taller d’expressió corporal i artística, un taller de memòria, i sessions de cinema per a infants i persones adultes amb mesures d’accessibilitat cognitiva. Dijous, també va tenir lloc a Sabadell la jornada comarcal Al Vallès Occidental, sumem capacitats, organitzada pels ajuntaments de Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Castellar, Viladecavalls i Rubí. Aquesta activitat va ser una iniciativa de diferents tècnics i tècniques municipals que es troben regularment per intercanviar coneixements, informacions i dubtes amb altres professionals del sector. La jornada va reunir 130 assistents dels diferents municipis organitzadors, representants d’entitats i serveis de l’àmbit de la discapacitat. També hi van assistir regidors i regidores de les àrees competents, entre els quals hi havia la regidora de Programes Sectorials de l’Ajuntament de Rubí, Mª Carmen Alarcón Cuenca.
La trobada va arrencar amb la ponència Resiliencia’t! Davant de l’adversitat, busca oportunitats, a càrrec de Jordi Dueso, comunicador i activista de l’accessibilitat que després es va encarregar de moderar una taula rodona sobre projectes vallesans innovadors i inclusius. A la segona part de la jornada, es van obrir diferents espais simultanis de treball i reflexió sobre la participació a la comunitat de les persones amb discapacitat, les seves relacions sexoafectives, i l’atenció a famílies i persones cuidadores.
Els i les assistents van destacar la importància de generar àmbits com aquest d’intercanvi i coneixement al voltant de la discapacitat.
NOTÍCIES RECENTS