Imatge d’arxiu del pati d’una escola. / Ajuntament de Rubí – César Font
A través del projecte Rubí Jove als Instituts, l’Ajuntament impulsa un espai d’atenció presencial estable als centres d’educació secundària de la ciutat i posa a l’abast dels estudiants recursos informatius i experiències de participació.
El projecte pretén acompanyar els adolescents des d’una perspectiva integral i es concreta presencialment un dia a la setmana durant l’hora del pati de l’alumnat: “La pandèmia ha accelerat el procés de repensar l’atenció als i les joves, però apostem per aquesta manera de treballar com a opció clara de futur: el servei de joventut ha de ser allà on són les persones joves, als centres educatius, a les xarxes socials i al carrer”, explica la regidora de Joventut, Annabel Cuesta.
Els objectius de Rubí Jove als Instituts és fer arribar la informació de tots els recursos municipals per a joves tant a l’alumnat com al professorat, detectar les necessitats específiques de cada centre i elaborar campanyes informatives específiques; motivar i canalitzar les necessitats de participació dels joves i generar una xarxa participativa dins de cada centre, entre els instituts i amb la dinàmica de la ciutat.
Cada setmana, una de les dinamitzadores del projecte dedica temps presencial a visitar els centres educatius durant l’hora del pati i realitza campanyes informatives d’especial interès per cada centre: salut, emancipació, cultura i oci i cohesió social. A més, la dinamitzadora també observa les dinàmiques de grup que es desenvolupen durant el temps d’esbarjo de l’alumnat i fa intervencions individuals o de grups reduïts, si s’escau.
El projecte es va posar en marxa al febrer amb la presentació del projecte als equips directius dels centres i la coordinació dels horaris presencials. Al març, les dinamitzadores van encetar el contacte amb els joves dins dels instituts. A l’abril, s’inicia la fase de desenvolupament dels vincles amb els joves i de creació de propostes a partir de les inquietuds detectades. Així, es preveu crear una dinàmica a partir de les propostes dels adolescents amb motiu del Dia Internacional contra l’homofòbia, lesbofòbia, transfòbia i bifòbia (17 de maig), per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) i per commemorar el Dia Mundial de les persones refugiades (20 de juny).
El projecte Rubí Jove als Instituts deriva de l’antic Punt d’Informació i Dinamització Juvenil als Centres d’Educació Secundària (PIDCES) i adapta el seu funcionament i objectius a les noves necessitats de les persones joves, marcades per la situació d’emergència sanitària. Quan l’evolució de la pandèmia ho permeti, la proposta evolucionarà per generar dinàmiques participatives dins i fora dels centres educatius.