Tots els grups municipals del Ple van aprovar per unanimitat les bases dels ajuts a persones amb escassa capacitat econòmica que suposa que totes aquelles persones propietàries d’un immoble i amb menys d’11.744,46 euros de renda anuals podran rebre ajudes del 50% per pagar l’IBI, amb un topall de 250 euros. En el cas de la resta de persones que estiguin empadronades a la llar, el salari haurà de ser inferior al 45% del llindar marcat per cada persona contribuent.
Aquests requisits han patit una modificació substancial respecte a l’exercici 2013, quan el topall el marcava el salari mínim interprofessional i per accedir a l’ajut s’havia de cobrar un 30% menys del que es requereix al 2014.
Aquesta és la modificació més aplaudida per tots els grups de l’oposició, l’increment del mínim per tal que els ajuts arribin a més ciutadans. “Més persones es poden acollir, esperem que arribi a qui ho necessiti”, va expressar Francesc Hinojosa, portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA).
Per la seva banda, Víctor Puig, regidor de Convergència i Unió (CiU), també va mostrar la seva satisfacció per la mesura i va apuntar que “s’està avançant en la línia de la tarificació social”.
Per part d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), el portaveu adjunt, Vicenç Rabadán, va insistir en millorar la comunicació amb les persones interessades pels ajuts i va proposar contactar amb les associacions de veïns dels barris.
A més de l’ajuda per a les persones en situació econòmica vulnerable, també percebran aquestes avantatges les famílies monoparentals i aquelles que tinguin un immoble inclòs en el catàleg de patrimoni.
Més enllà dels ajuts a l’IBI, aquestes condicions també s’exigiran a aquells que hagin de pagar la plusvàlua, preferentment a causa de dacions en pagament dels propietaris. En aquest cas l’ajuda cobrirà el 95% de la quantia de l’impost. La documentació per sol·licitar els ajuts es pot presentar a partir del 14 d’abril fins el 17 d’octubre al Registre General de l’Ajuntament, a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC). En el cas dels ajuts a les plusvàlues, el termini finalitza el 31 de desembre.
L’Ajuntament local també ha previst revisar el pressupost destinat a aquests ajuts al transport escolar i incrementar-lo si és necessari a meitat d’any.
140.000 EUROS PEL TRANSPORT ESCOLAR
Finalment, l’Ajuntament de Rubí i les AMPES de l’escola Joan Maragall i l’institut JV Foix han arribat a un acord per tal que el consistori subvencioni de forma directa els estudiants que utilitzin el transport escolar.
L’Ajuntament ja es fa càrrec d’una tercera part, uns 100.000 euros, d’aquest servei, la Generalitat se’n fa càrrec d’uns altres 100.000 euros, mentre que als pares els corresponia pagar uns 90 euros més per escolar que en el curs 2013-2014. Finalment, el consistori afegirà una nova partida de 40.000 euros als 100.000 euros ja previstos perquè les famílies no paguin més de 180 euros anuals per aquest servei. El pacte va ser ratificat en Junta de Portaveus.
LA RÀDIO PASSA A SER UN ?’RGAN DESCONCENTRAT
Després de la desaparició de l’IMCO, Ràdio Rubí s’integrarà a un òrgan especial desconcentrat anomenat ‘Rubí, serveis de comunicació audiovisual’, una fórmula sense personalitat jurídica però amb certa autonomia que ha de permetre a l’emissora continuar funcionant amb garanties d’independència respecte al poder polític local. La majoria de partits polítics van expressar els seus dubtes tot i que cap va votar en contra. Així, CiU, ICV-EUiA i el Partit Popular (PP) es van abstenir, mentre que l’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i ACR van votar a favor de la constitució de l’òrgan i del seu reglament.
D’altra banda, en el Ple també es va aprovar una moció de CiU amb els vots a favor de l’equip de govern, la força nacionalista i el PP per tal d’impulsar una aula d’extensió universitària per a la gent gran a la ciutat. La resta de partits es van abstenir perquè de moment la societat civil no ha expressat voluntat de crear una associació que impulsi aquest tipus de formació.
Com és habitual cada any, el Ple va aprovar les bases i el reglament per les subvencions a les entitats, amb les abstencions de CiU i ICV-EUiA, que van demanar més transparència, i el vot favorable d’ACR i PP que van aplaudir algunes millores respecte l’any passat.
Altres qüestions que també va aprovar el Ple van ser els ajuts perquè els centres escolars facin projectes pedagògics, per al manteniment i per realitzar commemoracions. El Ple també va acordar que el consistori se sumés al Sistema d’Adquisició Centralitzada del Consorci Català per al Desenvolupament Local.