Les treballadores de les escoles bressol Sol, solet i La Lluna han tornat a sortir al carrer per reivindicar una millora en les seves condicions laborals. Fa anys que el personal d’aquestes dues escoles municipals que estan externalitzades reivindiquen millores laborals.
L’any 2017, el Ple ja va aprovar una moció per tal de fer un estudi de remunicipalització d’aquests dos centres educatius, que cobreixen l’etapa de 0 a 3 anys. Però en tot aquest temps l’estudi no s’ha elaborat i a l’estiu es va publicar la nova licitació per adjudicar el servei a una empresa privada, un plec de clàusules que ara mateix està impugnat tant per les empreses que s’hi han presentat com pels sindicats.
Aprofitant que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) van portar al darrer Ple de l’any aquesta qüestió en forma de moció, les educadores i la resta de personal de les dues escoles bressol van manifestar-se davant de l’Ajuntament: “Volem que el regidor d’Educació i l’alcaldessa compleixin les seves promeses”, ha explicat Mireia Domínguez, coordinadora de l’àmbit d’educació de 0 a 3 anys de CCOO, que ha explicat per quin motiu els sindicats han impugnat el nou plec: “No hi ha prou dotació econòmica per impulsar la parella educativa i els sous continuen congelats des de fa 15 anys”.
Mentre el regidor d’Educació, Víctor García, garantia que les treballadores “no tenen uns sous precaris” i “que estan per sobre del conveni”, el col·lectiu explicava quina ha estat la realitat durant tots aquests anys: “Fins al setembre d’aquest any, les educadores cobraven el sou mínim interprofessional, ara tenen un sou que no supera els 1.200 euros bruts. La resta de personal, de neteja, menjador i administració, no arriben als 1.000 euros”, va explicar Domínguez.
Les diferències salarials amb el personal de l’escola bressol La Bruna, l’única municipal de gestió directa, és abismal, segons explica la representant sindical: “Estem donant un servei educatiu d’una qualitat alta amb una mà d’obra barata. Cal dignificar la feina que fan les treballadores”.
L’oposició demana l’equiparació salarial
Pel que fa al debat polític que es va produir al Ple, que va tornar a ser telemàtic per la situació sanitària, va acabar amb l’aprovació de la moció amb l’única abstenció dels dos socis de govern, En Comú Podem (ECP) i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).
La regidora d’Esquerra, Montse Soler, va recriminar al govern “no haver fet res per complir la moció que es va aprovar fa més de quatre anys”. I la portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, va argumentar que l’externalització del servei l’únic estalvi que comporta és “en les condicions laborals i recursos destinats” i va demanar fer d’una vegada per totes l’estudi d’internalització.
El regidor de Veïns per Rubí (VR), Toni García, va demanar a l’Ajuntament que equipari les condicions laborals entre les tres escoles bressols municipals: “Ha d’haver-hi voluntat política per fer-ho i, de moment, no n’hi ha hagut”. El regidor de Ciutadans (Cs), Roberto Martín, que va explicar que no està en contra “de la col·laboració público-privada” també va demanar l’equiparació per una qüestió de “defensa de drets laborals”.
L’estudi ja forma part del pacte de govern
El govern va decidir abstenir-se en la votació de la moció, perquè considera que alguns dels punts dels acords tècnicament no es poden complir. Tot i això, Víctor García es va comprometre a fer l’estudi abans que acabi el mandat i es va comprometre a solucionar les deficiències que hi ha en les instal·lacions de l’escola Sol, solet, que s’inunda de forma habitual. En aquest sentit, va descartar el trasllat perquè afirma que no hi ha cap altra ubicació que pugui acollir el centre educatiu.
A l’inici del mandat, ECP va posar com una de les condicions per signar l’acord amb el PSC la realització d’aquest estudi per poder remunicipalitzar els dos centres, tot i que sembla que de moment l’executiu no ha avançat gaire en aquesta direcció.
Rubí obrirà una Oficina Municipal de Rehabilitació
A banda del debat sobre les escoles bressol, el Ple va servir per aprovar el tràmit per obrir una Oficina Municipal de Rehabilitació, que farà les funcions de finestreta única per assessorar en aquesta matèria. La Generalitat de Catalunya ofereix uns programes d’ajuts per rehabilitar edificis i habitatges dins del marc de les ajudes relacionades amb la crisi de la covid-19.
Per aquest motiu, L’Ajuntament signarà un conveni amb l’administració catalana a través de la qual aportarà 25.000 euros per finançar aquest nou servei, mentre que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya concedirà una subvenció de 400 euros per cada habitatge que es rehabiliti de forma efectiva dels expedients tramitats.
Aprovada una moció contra la discriminació laboral per motius religiosos
El Ple també va aprovar, amb l’única abstenció de Ciutadans, una moció elaborada per l’Associació Sociocultural d’Integració de Rubí (ARSI), contra la discriminació laboral per motius religiosos de les dones que porten mocador. Es va produir un llarg debat, en què el portaveu de Cs, Roberto Martín, va explicar que la majoria de demandes dels acords “no són competència municipal”, tot i que va reiterar el seu refús a qualsevol tipus de discriminació en l’àmbit laboral. La resta de partit van donar el seu suport.
Una altra de les mocions que es va aprovar va ser exigir al govern espanyol un fons de compensació per als ajuntaments després que el Tribunal Constitucional hagi declarat nul l’impost de la plusvàlua, un fet que perjudica clarament les arques dels ens municipals. En aquesta moció, presentada per ERC, es van abstenir els dos socis de govern, el PSC i ECP.
Per últim, la moció de Cs per derogar l’impost sobre el CO2 no va prosperar, ja que només va votar a favor el partit taronja. L’AUP i ERC van votar en contra, mentre que el PSC, ECP i VR van optar per l’abstenció.