L’Escola Ribas de Rubí va celebrar dissabte a la tarda l’acte central de la commemoració del seu centenari. L’esdeveniment, que va tenir lloc al teatre municipal La Sala, va començar amb la projecció del vídeo “100 anys i tan joves”, on es mostrava l’escola per dintre i els protagonistes eren els mateixos alumnes. Tot seguit, les autoritats assistents van fer un col·loqui rememorant els 100 anys d’història del col·legi. Ramon Andújar, director del centre educatiu i amfitrió de l’acte, va aprofitar per donar la benvinguda a tots els assistents que van omplir La Sala.
El director va estar acompanyat a l’escenari pel president del patronat Ribas, Enrique Peña, per l’ex presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i per l’alcaldessa de la ciutat, Ana Maria Martínez. Tots quatre van fer referència a la creació de l’Escola i a la “visió de futur” que van tenir els germans Ribas Regordosa. Així van recordar que eren els propietaris de la fàbrica tèxtil Vapor Nou i que van fundar l’Escola per tal que els fills dels seus treballadors accedissin a l’educació.
Núria de Gispert, per la seva banda, va explicar que des de petita havia estat molt unida amb el patronat gràcies al seu pare, qui va ser president de la junta durant uns anys, i al seu marit, qui va participar durant els anys 70 en les millores de l’edifici Ribas.
L’alcaldessa de Rubí va fer entrega d’una placa commemorativa pels 100 anys de l’Escola al president del patronat Ribas, Enrique Peña.
El musical “100 anys d’història de l’escola Ribas” va ser l’activitat més destacada de la tarda. A través de la música i del ball, van fer un repàs per tots els moments del col•legi. Un teclat, una cantant i dos ballarins van posar el toc artístic a la celebració, tot mostrant complicitat amb un públic molt entregat.
Els alumnes van ser els grans protagonistes de la part final de l’acte, ja que van interpretar l’himne de l’escola amb una acurada posada en escena, en un teatre a les fosques on només brillaven llums de color blau que portaven els cantaires. 100 nens i nenes formaven el cor de l’Escola: 50 alumnes repartits entre el públic i 50 alumnes sobre l’escenari. Aquest va ser un dels moments més emotius de l’acte.
L’escola Ribas ha experimentat molts canvis al llarg del seu centenari però, sens dubte, el més destacat en l’àmbit educatiu va ser el pas d’una escola separada per sexes a una escola mixta. Tot i això, els continguts que s’impartien eren els mateixos. “Cal agrair als seus fundadors aquest concepte visionari de l’educació, perquè el contingut igualitari entre nens i nenes tot i la separació física va ser un acte revolucionari en l’educació de l’època, ara fa cent anys”, va assenyalar l’alcaldessa de Rubí.
D’altra banda, l’Escola Ribas té molts reptes de futur, entre els quals es troben els avenços tecnològics. Tot i ser una escola preparada en aquest sentit, Enrique Peña va voler remarcar la importància de la figura del professor i els riscos que un abús de la tecnologia pot comportar: “És indiscutible que la tecnologia digital és una gran ajuda, però també s’han d’apuntar els riscos que això comporta, ja que en l’ensenyament, en definitiva, res no podrà substituir el contacte directe i personal amb el professor”.
Un cop finalitzada l’activitat de celebració a La Sala, els assistents es van desplaçar cap a l’Escola Ribas, on van poder gaudir d’un refrigeri en els patis situats al voltant de l’edifici de caràcter modernista, que ha estat qualificat com a bé d’interès local.