Segons l\’Informe d\’indicadors de salut local, presentat aquest divendres, l\’esperança de vida dels rubinencs ha augmentat fins als 82 anys, 79 en el cas dels homes i 85 per a les dones. L\’informe, elaborat per la Diputació de Barcelona amb dades recollides entre el 2013 i 2014, confirma també l\’envelliment de la població rubinenca, on els majors de 65 anys ja representen el 14% d\’aquesta.
Això succeeix perquè ha disminuït la natalitat un 9,5% respecte a anys anteriors. El nombre mitjà de fills és ara d\’1,3 fills per dona i la mitja d\’edat de les mares és de 31 anys. Pel que fa a la mortalitat, aquesta també ha disminuït, en un 1,2%. Aquestes estadístiques signifiquen que, en el futur, Rubí necessitarà menys serveis adreçats als infants i més recursos destinats a la gent gran, segons apunta la diputada de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez: \”Amb l\’augment de l\’esperança de vida, en un futur necessitarem menys pediatres i menys escoles bressol i més recursos per tractar malalties com les demències, etc.\”.
En relació a la mortalitat, la principal causa és el càncer, seguit per les malalties de l\’aparell circulatori i les de l\’aparell respiratori. Tot i això, s\’observen diferències notables entre les causes de mortalitat segons el sexe. Així, en homes, la principal causa de mort és el càncer de l\’aparell respiratori, mentre que en el cas de la dona, la causa més important de defunció és la demència senil i vascular. D\’altra banda, hi ha les morts evitables per sensibilització sanitària, causades la gran majoria per accidents diversos o intoxicacions i per càncers de pulmó.
Pel que fa als embarassos, aquests han disminuït un 7,2% respecte anys anteriors i els naixements es van produir majoritàriament en dones que tenien entre 30 i 34 anys (36%). Pel que fa al nombre d\’interrupcions voluntàries de l\’embaràs, aquest ha baixat un 16% i la majoria es va produir en dones d\’entre 20 i 24 anys.
Assistència sanitària
Pel que fa a les hospitalitzacions d\’aguts, aquestes han augmentat un 1,3% respecte als darrers anys. En salut mental, en canvi, ha baixat el nombre de persones hospitalitzades. Quant a l\’atenció sociosanitària, baixa el nombre de persones que utilitzen aquest servei, respecte als darrers anys.
Per últim, en el cas dels accidents de trànsit, aquests han disminuït respecte als últims anys, tot i que en el període 2013-2015 es van registrar tres víctimes mortals i 38 ferits greus.
L\’informe complet es va presentar el divendres al migdia al Rubí+D amb la presència de l\’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i del regidor Sergi García. Segons va avançar la primera edil, l\’Ajuntament tindrà en compte aquestes noves dades per si és necessari actualitzar el Pla local de salut vigent.