Lara López
La tradicional exposició de Diorames de Nadal de l’Associació de Pessebristes de Rubí torna al seu format tradicional a l’Aula Cultural, amb una vintena diorames. Això sí, a causa de la pandèmia, la mostra s’ha plantejat per ser visitada amb recorregut de fila única a través d’un passadís exterior, per tal d’evitar aglomeracions i encreuament de persones. Per motius logístics, l’associació ha començat a preparar els diorames més tard, a principis de novembre, muntant l’exposició en poc més d’un mes i mig.
Entre 25 i 30 de pessebristes han participat en aquestes creacions, tradicionals escenes de Nadal, algunes d’elles ambientades en paisatges exòtics, rurals o locals – una d’elles on apareix l’antic edifici del Casal Popular, en homenatge al centenari de l’entitat. “Els diorames tornen a ser individuals, això ens ha facilitat l’organització i mantenir la distància social, ja que algunes persones l’han treballat a casa seva i només han vingut a l’Aula Cultural a muntar” – explica el president de l’Associació de Pessebristes de Rubí, Joan Ricart.
Als diorames apareixen figures propietat de l’associació, però també compten amb 4 figuristes a l’entitat que creen els seus propis personatges i també els d’altres companys. El poliestirè extrudit serà novament el principal material en la creació d’escenaris, ja que es tracta d’un material net, pràctic, ja que es pot fer per trossos, i que permet un major nivell de detall que el guix. L’ús d’aquest material també afavoreix que els pessebristes puguin treballar les seves creacions a casa, ja que no embruta ni pesa molt.
Enguany l’exposició de l’Aula Cultural es podrà visitar des del diumenge 12 de desembre del 2021 fins al dimecres 12 de gener de 2022. Un total de 23 diorames estaran distribuïts en diversos punts de la ciutat. El gruix a l’Aula Cultural, però també hi ha a l’Ajuntament, l’Església de Sant Pere, el vestíbul de la Biblioteca Municipal Mestre Tauler i, com a novetat, un pessebre ubicat a la intempèrie al parc de Can Oriol.
Pessebre al medi natural
Per primera vegada, l’Associació de Pessebristes de Rubí muntarà un pessebre al medi natural, ubicat al mirador de Can Tiraïres, al costat de la Rosa dels Vents de Ca n’Oriol. “Muntarem un pessebre de fusta, que pot aguantar les inclemències del temps, de 50x50cm aproximadament. Estem a l’expectativa que la ciutadania ens respecti l’obra durant els dies de Nadal”, afirma Ricart. El dissabte 18 al matí sortiran des de l’era de Ca n’Oriol fins a Can Tiraïres on collaran el pessebre, en un acte obert on animen als rubinencs i rubinenques a què els acompanyin.
Col·laboració amb l’escola Regina Carmeli
D’altra banda, el grup de pessebristes faran un diorama a la Biblioteca en col·laboració amb els alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Regina Carmeli. El centre educatiu impulsa un projecte de creació de maquetes a classe que volen vincular al municipi, a través de l’Associació de Pessebristes, i promoure el coneixement de tècniques artístiques per confeccionar maquetes, gràcies a una sessió teòrica que impartiran membres de l’entitat rubinenca al Regina Carmeli. “Els estudiants faran unes maquetes i amb aquestes muntarem el diorama. Per nosaltres és una experiència innovadora i positiva, ja que donem visibilitat al treball de les escoles dins la nostra branca artística”, opina Joan Ricart.