L’arribada del ferrocarril a Rubí el 1918 és la temàtica protagonista del pessebre gegant que presideix l’exposició de Diorames nadalencs, realitzada com cada any per l’Associació de Pessebristes de Rubí, inaugurada aquest diumenge a l’Aula Cultural. “Hem vinculat el Nadal i el món del ferrocarril fent l’arribada dels Reis carregats de regals a Rubí amb la presència d’un tren”, explica Josep González, president de l’entitat.
Centenars de persones van visitar l’Aula Cultural durant la inauguració d’aquesta mostra, una de les activitats més esperades del Nadal. En l’elaboració d’aquesta obra han participat una trentena de persones que han treballat a poc a poc en aquest projecte durant cinc setmanes.
Als diorames d’enguany estan presents carrers i espais emblemàtics de la ciutat tal com eren al voltant del 1918 com l’avinguda de Barcelona, el carrer de Colom, el carrer de Prim, el carrer Balmes i la plaça Domènech (actualment la plaça Doctor Pearson) amb el desaparegut Teatre Domènech. En aquesta última obra, podem veure un teatre ple on s’està representant l’obra ‘Els Pastorets’. Els pessebres recreen l’ambient dels carrers del poble no urbanitzats, moltes cases familiars que mostren el seu interior, llars on se celebra la tradició pessebrista i on són presents elements de la cultura catalana com el Tió.
A més, l’exposició compta amb una desena de diorames petits que representen escenes bíbliques com el Naixement de Jesús, l’Anunciació, la fugida a Egipte o l’arribada dels Reis d’Orient, molts d’ells amb figures originals dels quatre artistes que formen part de l’Associació de Pessebristes de Rubí.
En l’exposició d’enguany han mantingut el poliestirè extrudit com a principal material en la creació d’escenaris dels diorames, un material que facilita molt més el treball que el guix utilitzat durant molts anys pels pessebristes. González explica que aquest material és més fàcil de modelar que el guix, de tal forma que s’ha pogut representar amb gran detall elements com teulades, portes de fusta o maons.
Durant la inauguració, el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, va agrair el treball de l’Associació de Pessebristes per mantenir aquesta activitat que considera “el reclam més gran de les activitats de Nadal a Rubí i l’exposició amb més afluència de persones en tot l’any”.
La mostra es podrà visitar fins al 13 de gener amb un horari de 17.30 a 20.30 hores durant els dies feiners i de 12 a 14 i de 17.30 a 20.30 hores els dissabtes i festius.
Paral·lelament, els pessebristes rubinencs tenen exposats diversos diorames per la ciutat: un a la Biblioteca municipal, un altre a l’Ajuntament i a l’Església de Sant Pere. També han portat dos diorames especials al Museu del Pessebrisme de Montblanc.