Una vegada més el plenari municipal ha girat al voltant de l’habitatge i de l’energia, temes recurrents en el debat polític durant els darrers mesos. L’habitatge és una qüestió que preocupa molt a la ciutadania, especialment per la crisi del lloguer que fa anys que s’arrossega. La bona notícia és que ahir es va aprovar per fi el Pla d’Habitatge, un primer pas per començar a fer polítiques actives d’habitatge.
La regidora d’ECP, Ànnia Garcia, va explicar que el document posa les bases per “aconseguir arribar al 15% d’habitatges destinats a polítiques socials a Rubí” a 15 anys vista. Actualment, els habitatges socials al municipi no arriben al 4%. Aquesta va ser principalment la crítica que va fer l’oposició a aquest govern i als que l’han precedit: “En 40 anys de governs suposadament progressistes a Rubí només hi ha un 3,8% d’habitatges socials, no creiem que ara en 15 anys es pugui arribar al 15%, no és realista”, va afirmar el portaveu de Veïns per Rubí, Toni García. Per contra, Xavier Corbera, portaveu d’ERC, considera que el pla és poc ambiciós i va reclamar pujar el percentatge encara més per la “situació extremadament complexa que hi ha a Rubí”. Concretament, va reclamar menys inversió en nous equipaments com la compra de la Supersond o de l’edifici de La Caixa a l’avinguda Barcelona i la rehabilitació del Casino, i més inversió en habitatge. Tot i les crítiques de la major part dels grups de l’oposició, el Pla d’Habitatge es va aprovar per unanimitat.
Acompanyant aquest debat, En Comú Podem va presentar una moció per instar al govern de Madrid a aprovar una llei de regulació del preu del lloguer després que la proposta del PSOE, de bonificar els propietaris que posin els seus habitatges en règim de lloguer social, fos tombada al Congrés amb el vot contrari dels seus socis de govern, Unidas Podemos. A Rubí, la divisió al govern també es va constatar amb l’abstenció del PSC a aquesta moció, juntament amb VR. Cs hi va votar en contra i el vot d’ERC, ECP i l’AUP van ser suficients per aprovar la moció.
Rubí s’integrarà a l’Associació de Municipis d’Energia Pública
L’altre gran tema del plenari, l’energia, ja va ser molt protagonista en el Ple de febrer. Ahir, el debat es va centrar en com s’ha de produir el desenvolupament de l’energia sostenible. Els grups van aprovar integrar-se a l’Associació de Municipis d’Energia Pública amb l’única abstenció de Cs. Es tracta d’una entitat que fomenta la sostenibilitat energètica, però també la lluita contra la pobresa energètica i una producció d’energia cooperativa i compartida, lluny del negoci de l’oligopoli actual. També es va aprovar una moció, en aquest cas per Junta de Portaveus, per impulsar un model sostenible d’energies renovables: “Cal promoure la compra agregada d’energia verda, la instal·lació de plaques en cobertes o comunitats energètiques i limitar la dimensió de futurs parcs eòlics i fotovoltaics”, va defensar Betlem Cañizar, regidora de l’AUP, grup que va proposar la moció.
Aprovat el Pla d’Igualtat de Gènere
Un altre pla que també es va aprovar va ser el Pla d’Igualtat de Gènere, que inclou més d’una vuitantena d’accions i que ha estat elaborat durant la pandèmia. La regidora socialista Yolanda Ferrer va explicar que és un primer pas per treballar les polítiques de gènere de forma profunda i que en el futur està previst iniciar la internalització del Servei d’Informació i Atenció a les Dones. El pla es va aprovar amb l’única abstenció de l’AUP, que va afirmar que el pla és insuficient, tot i reconèixer que com a primer pas és rellevant. També va lamentar que no hagi tingut en compte totes les entitats feministes del municipi. ERC també va criticar el pla amb aquests arguments, tot i que va votar a favor.
El POUM es licitarà per lots
A la part de control de govern, l’executiu va explicar que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) es licitarà per lots per “aconseguir que el redactin els millors professionals de cada àmbit”, segons va explicar el regidor socialista Rafael Güeto. Així, la redacció del POUM estarà dividida en cinc parts: urbanística, econòmica, ambiental, mobilitat i participació ciutadana. El regidor també va explicar que es crearan cinc comitès d’experts per ajudar a fer aquesta licitació.
Plaça Neus Català i Pallejà
Una altra aprovació important va ser el canvi de nom de la plaça Nova de Les Torres a plaça de Neus Català i Pallejà, que va comptar amb el consens de totes les forces del Ple. El regidor dels comuns, Pau Navarro, va afirmar que la introducció del nom de Neus Català a la plaça on precisament va viure durant molts anys és una “dignificació de les víctimes del feixisme i del nazisme” i un homenatge al “llegat de Neus Català com a supervivent dels camps de concentració, en la defensa dels drets humans i a la seva lluita feminista i republicana”.
D’altra banda, el Ple va aprovar per Junta de Portaveus una moció per demanar que la sardana sigui declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO.
Retrets en el debat d’una moció sobre el transfuguisme
Per últim, una moció presentada per Esquerra sobre el transfuguisme va servir per reobrir velles ferides sobre la frustrada moció de censura contra l’executiu socialista anterior i el cas de transfuguisme del regidor Sergi García, que va deixar el grup de Convergència i Unió per entrar al govern com a regidor no adscrit. La regidora d’Esquerra, Montse Soler, va acusar el PSC de “comprar un regidor convergent per evitar una moció de censura” i va demanar “que totes les formacions polítiques es comprometin a erradicar aquesta pràctica”.
El regidor socialista, Moisés Rodríguez, va contestar que la moció de censura impulsada per l’oposició en el mandat passat va ser “una falta de respecte (…) i un intent de sumar forces perquè algú que no va ser votat per ser alcalde ho fos”. També va demanar a la regidora d’Esquerra que deixi de mirar al passat: “La gent demana sumar de forma constructiva per la ciutat, no destruir. Supera-ho”. Tots els partits van votar a favor de la moció, a excepció del PSC, que es va abstenir.