L’Incasòl ha fet arribar a l’Ajuntament de Rubí i Sant Cugat una proposta d’esborrany de conveni de col·laboració entre els dos ajuntaments i l’Institut Català del Sòl (Incasòl) per establir el compromisos relatius als terrenys on s’ubiquen les antigues instal·lacions del camp públic del Golf Can Sant Joan, que són propietat de l’Incasòl. Aquests terrenys tenen una superfície de 80 ha, dels quals 57 ha són al terme municipal de Sant Cugat i 23 ha al de Rubí.
La proposta, de la qual ha informat l’Ajuntament de Sant Cugat, estableix la col·laboració entre aquestes tres administracions per dur a terme totes les actuacions necessàries per a la renaturalització de la major part dels terrenys, propietat de l’Incasòl, ocupats per les antigues instal·lacions del camp públic de golf de Can Sant Joan. També inclou unir esforços per tal que la ciutadania pugui gaudir d’aquest espai com a parc d’ús públic i els terrenys passin a ser majoritàriament de domini públic, mitjançant la transmissió als ajuntaments de Sant Cugat i de Rubí de forma gratuïta.
D’aquesta manera, l’objecte d’aquest projecte és establir un marc de col·laboració que permeti en primer lloc renaturalitzar la major part de la finca on s’ubicava l’antic camp de golf i cedir l’ús d’aquests terrenys als ajuntaments de Sant Cugat i Rubí en la part que correspon a cada terme municipal respectivament.
La proposta també preveu obrir al públic aquests terrenys, qualificats d’equipament privat esportiu de golf en la part de Sant Cugat i de verd privat a Rubí, a més d’impulsar la transformació urbanística del conjunt de l’àmbit, que serà objecte del projecte de renaturalització. La modificació del planejament permetrà que la propietat dels sòls resultants puguin ser transmesos als dos ajuntaments.
L’Institut Català del Sòl redactarà i executarà el projecte per a la renaturalització de la major part dels terrenys. L’òrgan públic considera que cal aplicar criteris de renaturalització de l’espai, establint els circuits necessaris per al trànsit i el gaudi de la ciutadania, incrementant la infraestructura verda i la connectivitat dels espais verds, amb l’objectiu de fomentar la biodiversitat i la seva conservació.
També pretén millorar l’habitabilitat de les ciutats, facilitant la creació d’un parc urbà d’ús públic i minimitzar els costos de manteniment i conservació d’aquest espai.
La redacció i l’execució del projecte es farà amb la col·laboració dels tècnics municipals dels dos ajuntaments i es considera convenient obtenir el suport i la implicació de les entitats ciutadanes amb presència al territori, així com la col·laboració d’altres administracions i entitats del sector públic per a l’assoliment d’aquest objectiu, una de les demandes de la plataforma Reconvertim el Camp de Golf, que ha demanat de forma insistent poder formar part i ser informada de tot el procés.