‘Festes Majors 1979 – 2015, segons els nostres alcaldes’ és el nom que va rebre la taula rodona organitzada pel grup fotogràfic El Gra que es va celebrar el passat divendres al Celler. L’objectiu de l’acte, emmarcat en les activitats commemoratives del 50è aniversari de l’entitat, era fer un repàs de l’evolució que ha experimentat la Festa Major rubinenca de la mà de la majoria d’alcaldes de la ciutat de la darrera època democràtica: Miquel Llugany, Eduard Pallejà, Carme García Lores i l’actual representant de l’Ajuntament, Ana María Martínez. L’exalcaldessa Núria Buenaventura finalment no va poder assistir a l’esdeveniment tal com estava previst.
La sala Cèsar Martinell es va omplir de rubinencs i rubinenques que volien conèixer l’origen i l’evolució de la gran festa de la ciutat en un acte conduït per Lídia Juste, coordinadora de Ràdio Rubí. L’actual alcaldessa, Ana M. Martínez, va donar el tret de sortida a la xerrada tot explicant les principals novetats de la festa d’enguany: un pregó mix, un ‘holi festival’, amb la intenció d’apropar la Festa Major a tots els joves, i una especial presa de consciència i atenció a les persones amb qualsevol tipus de discapacitat funcional.
“Viuré d’una forma diferent aquesta Festa Major perquè estrenem govern i, per tant, tenim molta responsabilitat. Personalment, però, sempre la visc amb molta il·lusió, com una rubinenca més”, va indicar Ana María Martínez, qui va afegir que els moments que més li agraden són l’inici i el tancament de la festivitat.
Els tres exalcaldes de la ciutat van recordar com, a partir de l’any 1979, els rubinencs van deixar de marxar de la ciutat durant la festa de Sant Pere per començar a viure-la intensament a Rubí. El primer alcalde rubinenc de l’època democràtica, Miquel Llugany, va recordar l’any 1981, quan al febrer es va produir el cop d’estat de Tejero. En aquelles primeres festes de la recuperada democràcia, els rubinencs van omplir els carrers i van fer seus eslògans com ‘Ara és la nostra’ o ‘Som-hi’.
Per la seva banda, Eduard Pallejà, qui va rellevar Llugany a l’alcaldia, va apuntar que “el repte va ser innovar, per tal d’estar a l’altura de les expectatives de la gent que no volia marxar, sinó gaudir de la gran festa”, així com també va destacar el paper rellevant que van agafar les entitats en la gran festa.
Per la seva banda, Carme García Lores va explicar que l’any 81 va viure per primera vegada la Festa Major de Rubí i que, sense dubtes, considera que es tracta d’una tradició amb molt pes al Vallès: “El secret de la nostra festa és la gran diversitat d’espais i d’ambients que es creen. A més, la gent és molt cívica i mai passa res d’especial, sinó que tothom la gaudeix”.
Entre les anècdotes que van compartir els tres exalcaldes, ja que Ana Maria Martínez va haver de marxar per un altre compromís a la ciutat, Miquel Llugany va recordar l’evolució que havia experimentat el tradicional pregó. Durant els primers anys de la Festa Major, els alcaldes feien de pregoners, fins que a la primera meitat de la dècada dels 90 es va començar a buscar persones rubinenques il·lustres perquè fessin de pregoneres.
El Gra va fer entrega del llibre ‘Grup Fotogràfic ‘El Gra’. 50 anys 1966-2016′ als tres exalcaldes de la ciutat i va agrair la seva participació, així com l’assistència de totes les persones que es van apropar per a gaudir d’aquest segon acte de commemoració del 50è aniversari de l’entitat.