Redacció
La sessió plenària del mes de març ha servit per aprovar la continuïtat del contracte dels serveis de recollida de residus i neteja viària amb FCC Medio Ambiente SA, davant el fet que el contracte està caducat des del 2022. La pròrroga inclou l’execució de les obres d’ampliació i millora del Parc Municipal de Neteja de Rubí fins al mes de març de 2025 o fins que s’adjudiqui el nou contracte.
El tràmit ha tirat endavant amb els vots a favor de l’equip de govern i de VOX, les abstencions d’ERC, PP i l’AUP, i els vots contraris de VR. Aquesta és la segona vegada que es prorroga aquest contracte, que és el més car de tots els que adjudica l’Ajuntament, ja que ascendeix a gairebé 9,5 milions d’euros.
La portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Marina Dolset, ha assenyalat que el preu del contracte s’ha incrementat en prop d’un 25% més del que es pagava el 2019 quan es va adjudicar. Dolset va reclamar al govern local que enllesteixi els plecs de condicions del nou contracte i va criticar el fet que l’Ajuntament ‘sobreutilitzés’ el sistema de pròrrogues quan finalitzen les licitacions.
“La gent ha de saber que aquestes pròrrogues ens costen molt més cares”, va afirmar. També va apuntar que “aquest augment de cost, no implica un millor servei en relació a reciclar més”. Des de l’AUP, van reclamar, una vegada més, un canvi en el model de recollida de residus i la gestió directa del servei.
Antoni Garcia, de Veïns de Rubí (VR), va coincidir que “malauradament és un costum tenir contractes caducats en aquest Ajuntament amb el perjudici que suposa econòmicament i pel servei”. Per García, el fet d’haver de negociar amb FCC els preus de la pròrroga d’un servei essencial com la recollida de residus “deixa a l’Ajuntament en una situació negociadora de feblesa i, al final, suposa una gestió ineficient dels recursos públics, que solucionen apujant l’IBI o les taxes de la brossa”.
Per part d’Esquerra Republicana, el regidor Xavier Cots va coincidir amb les crítiques de l’AUP i VR i va voler posar xifres a l’increment: “Estem parlant d’un contracte que el 2019 va costar 7,5 milions i actualment 9,6 milions. Anem tard, hauríem de fer la feina abans perquè si no se’ns menjaran les grans corporacions”. Cots també va recordar que hi ha d’altres contractes també prorrogats a l’espera de ser licitats com el de Parcs i Jardins.
Per part del govern, el tinent d’alcaldia Rafa Gueto va contestar algunes de les crítiques de l’oposició. “L’ordre de continuïtat no surt molt més cara, bàsicament perquè el que és paga són els costos reals del servei”, va apuntar. Gueto va assegurar que l’executiu està preparant els nous plecs de condicions que incorporaran els diversos objectius que contempla la Llei de Residus, com són els objectius de recollida selectiva, els nous sistemes de recollida en base a eficiència i el fet de caminar cap a una fiscalitat més justa per aquells que no contaminen.
NOTÍCIES RECENTS