Redacció
Redacció
El Ple ordinari del mes de desembre, celebrat aquest dijous, ha donat llum verda a la modificació puntual del Pla General d’Ordenació (PGO) entorn de l’Escardivol per arranjar la zona i construir tres blocs de pisos. Tots els grups municipals del plenari han donat suport a la proposta, excepte l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), que ha reiterat la seva ferma oposició al projecte, i Veïns per Rubí (VR) que ha optat per l’abstenció.
Els grups que han votat a favor han coincidit en argumentar que l’actuació permetrà arranjar un espai que actualment està degradat i ofereix una imatge ‘lamentable’ quan arribes a l’Escardívol per accedir al centre, que suposarà guanyar 58 pisos, dels quals 16 seran protegits, nous locals comercials i un espai verd sense cost per a l’Ajuntament.
També han recordat que el pla urbanístic vigent ja preveia la construcció de pisos i que la planificació presentava series dificultats com la supressió del carrer Joaquim Blume. A més, un conveni del 1995 entre Ajuntament i l’empresa EDISA, propietària de part de les parcel·les, obligava el consistori a concedir llicència d’obres a la firma quan volgués construir-hi pisos. Davant els retards en la concessió d’aquesta llicència, l’empresa ha portat a la justícia el tema. Per tot això, el govern ha promogut la modificació urbanística.
La veu crítica a la modificació urbanística l’ha alçat l’AUP que considera el projecte ‘una barbaritat’ i que ha demanat a la resta de grups ‘valentia per aturar-la’. La formació assembleària considera que hipoteca una zona que pot ser clau pel futur de la ciutat i que no compta amb un ampli consens. També entén que no té sentit tirar endavant la modificació quan tot just s’està començant la redacció del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), que ha de definir cap a on i com ha d’avançar la ciutat.
Marina Dolset, portaveu de l’AUP, ha assenyalat que l’Escardívol continua sent una zona inundable i que no es pot oblidar la història: ‘on ha passat el riu, no hi posis el niu’. Dolset creu que hi ha espais més idonis per construir habitatge, que s’agreujaran els problemes de mobilitat a la zona i es saturarà encara més l’Escardívol. L’AUP ha reiterat la seva proposta de declarar la zona d’interès general, expropiar els terrenys privats i dedicar l’espai a zona verda per esponjar un nucli urbà on predomina l’asfalt. Pel que fa als pisos de lloguer social, la formació assembleària defensa altres propostes com exercir el dret de tanteig i retracte a pisos del Pinar.
Antoni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí, únic grup que ha optat per l’abstenció, considera que les actuacions en un espai tan important com l’Escardívol hauria de comptar amb el màxim consens possible i que s’hauria de debatre en el marc del futur POUM. Tot i això, creu que la solució tècnica que es proposa és bona i ha assenyalat que “no és el nostre model, però la situació és la que és”.
El portaveu d’En Comú Podem (ECP), Andrés Medrano, ha ressaltat que és un bon projecte per endreçar una zona de Rubí molt degradada i dignificar l’espai. Medrano també ha assenyalat que permet preveure habitatge públic i que l’actuació no suposa cap esforç per als comptes municipals.
Per a Juanjo Giner, del Partit Popular, creu que és positiu que es millori la imatge d’aquesta part de la ciutat i creu que els locals comercials poden dinamitzar la zona. També ha demanat que es protegeixi elements amb valor històric i patrimonial de la zona com la façana de Cal Corrons o els cinc plataners i ha instat a PSC i ERC a anar plegats a altres administracions per aconseguir ‘projectes ambiciosos’ per a la ciutat.
Per part d’ERC, Joan Puntí, ha ressaltat que és una mesura beneficiosa per Rubí i ha valorat la creació de nou habitatge, especialment el protegit, així com la zona verda. Puntí també ha demanat que s’aprofiti l’actuació per pacificar els carrers de l’entorn com el carrer Justícia o Narcís Menard.
Finalment, el tinent d’alcalde Rafael Güeto, ha insistit que la qüestió de la inundabilitat de la zona s’ha treballat amb la Comissió territorial d’Urbanisme i que s’ha tingut en compte els estudis i recomanacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
D’altra banda, el Ple també ha aprovat una modificació urbanística que permetrà construir pisos a la parcel·la entre la carretera de Terrassa i la carretera de Sabadell, que actualment és una zona d’aparcament lliure. L’espai ja estava destinat a construir pisos, però amb la modificació s’obliga al fet que un 40% d’aquests siguin públics. Tots els grups han votat a favor, excepte l’AUP que s’ha abstingut..
NOTÍCIES RECENTS